Erzincan'da, Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla evlilik öncesi çiftlere ücretsiz SMA taraması yapılmaktadır. SMA, istemli kas güçsüzlüğü ve erimesine neden olan genetik bir rahatsızlıktır ve hayat boyu süren destekleyici bakım gerektirir. Bu hastalıkla mücadelede erken teşhis ve önlemler önem arz etmektedir.

Evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcı olup olmadıklarını belirlemek için yapılan tarama testleri, hastalığın yayılmasını engellemek için kritik bir adımdır. Her iki ebeveynin de taşıyıcı olduğu durumlarda, genetik danışmanlık hizmetlerinden faydalanarak sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olmaları teşvik edilmektedir. Böylece, SMA hastalığına sahip çocukların doğumunu önlüyor ve aileleri ciddi maddi ve manevi yüklerden koruyor.

Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti

Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla bu önemli tarama programını ücretsiz olarak sunmaktadır. Merkeze bağlı aile hekimleri ve sağlık çalışanları, çiftleri tarama süreçleri konusunda bilinçlendirerek sağlıklı kararlar almalarına yardımcı olmaktadır. Bu önleyici sağlık hizmeti, toplum sağlığı için büyük önem taşımaktadır ve SMA hastalığının önlenmesinde etkili bir adımdır.

Kaynak: iha