Ülkemizin pek çok bölgesi ve şehri bir hayli nemli hava şartlarına sahip olduğu için evlerimizde de rutubet bir hayli fazla görülüyor. Rutubet başlı başına sağlığımızı olumsuz etkileyen bir şeyken bir de rutubetli evlerde ortaya çıkan küf sorunu ev ortamını iyiden iyiye sağlıksız bir ortama dönüştürüyor. Hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımızı korumak ve yaşam kalitemizi düşürmemek için evlerimizdeki rutubet ve küf sorununa mutlaka bir çözüm bulmamız şart. “Peki ama nasıl?” mı diyorsunuz? Bugün bu yazımızda rutubet sorunuyla cebelleşen okurlarımız için oldukça pratik ve faydalı bir rehber hazırladık. Evinizdeki rutubeti olabildiğince azaltmak ve küften kurtulmak için belirli yöntemler var ve bu yöntemlerle özellikle yaz aylarının sıcaklığıyla daha da keskin bir hal alan rutubet kokusundan tamamen kurtulabilirsiniz…
Küflü bölgeleri nasıl temizleyebilirim?
Eğer evinizdeki rutubet sorunu çoktan küf oluşumuna neden olduysa o halde aşağıda vereceğimiz formülle öncelikle küflü bölgeleri güzelce temizleyin:
- 2 yemek kaşığı kabartma tozunu (ya da karbonat) 700 ml su ile karıştırın ve içine 2 yemek kaşığı da tuz ekleyin. Tüm bu karışımı spreyli bir şişenin içine alın ve 2 yemek kaşığı da oksijenli su ekleyin. Şişeyi iyice çalkalayın ve küflü bölgeye yoğun bir şekilde püskürtüp 3 ila 5 dakika beklemeye bırakın. Sonra da bir temizleme fırçası ya da süngeri alarak iyice ovun.
Nasıl önlenir?
Biliyorsunuz ki önlem her zaman en iyi tedavidir. Bunun için eğer evinizde rutubet varsa gerekli önlemleri alarak küf oluşumuna engel olmanız gerekir. Rutubet havasız ortamlarda var olur. Normal koşullar altında evinizdeki nem oranının en fazla % 55 olması gerekiyor; nem bu oranın üzerine çıktığında sağlıksız bir ortam oluşmaya başlıyor. Evinizin içinde gerçekleşen banyo, yemek pişirme, çamaşır kurutma gibi buhar oluşturan aktiviteler nem oranını arttırır. Bu tür buharlı işlemlerde her zaman pencereleri açmanızı ve mümkünse özellikle banyo ve mutfaklarda iyi bir havalandırma cihazına (aspiratör gibi) yatırım yapmanızı öneriyoruz. Ayrıca her ne kadar soğuk ve sıcak havanın geçişini önleyerek kışın evimizin çok daha sıcak kalmasını sağlasalar da PVC pencere sistemleri de evdeki hava akımını azalttıkları için rutubeti arttırır. Ahşap malzeme gibi doğal malzemeler nefes alan malzemeler olduğundan bu tarz pencerelerin olduğu yaşam alanlarında rutubet daha az görülecektir. Yani evinizin nefes alması ve düzenli bir hava akımına sahip olması şart.
Ayrıca küfün de karanlık ortam sevdiğini ve karanlıkta büyüyebildiğini unutmayın ve rutubetli odalarda her köşenin iyi aydınlanmasını sağlayın.
Tuz ve pirinç mucizesi
Tuz nemi çeken bir maddedir, aynı şekilde pirinç de… Doğal pamuktan üretilen kumaşlardan yapılmış küçük keselere biraz tuz ya da pirinç koyup bu keseleri evin rutubetli yerlerine yerleştirirseniz bir süre sonra kesenin etrafındaki rutubeti çekerek ıslandığını göreceksiniz. Tabii bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlamanız gerekiyor.
Doğal yöntemler
Küf kesinlikle belirli kimyasallardan nefret eder, elma sirkesi de bunlardan biri. Duvarlarınızın en çok nem alan yerlerini elma sirkesi ile silerek küf oluşumuna engel olabilirsiniz.
Korumalı boyalar
Rutubetli evlerde badana yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de şüphesiz ki boya seçimidir. Bugün artık rutubete ve küfe karşı korumalı boyalar var, eğer evinizde nem sorunu varsa evinizi mutlaka bu özel boyalarla boyamalısınız.