Evde yetiştirilen bitkiler doğal parfüm işlevi görebilirler. Uzmanlara göre evde yetiştirmeye elverişli olan bazı bitkiler evin hem kokusunu güzelliştiriyor hem de enerjisini artırıyor. Parfümlerin yapımında da kullanılan bu bitkilerin evde yetiştirelilenleri doğal yollardan evin harika kokmasını sağlıyor.
Hangi çiçek hangi kokuyu yayar?
Sardunya
Sardunyalar, çeşitli kokularıyla bilinirler. Elma, limon, çilek ve daha fazla kokuya sahiptirler. İlk sardunya bitkinizi aldığınızda, tek bir kokunun yeterli olmadığını anlayacaksanız. Bitki, biraz hafif ve iyi drene edilmis bir saksı karışımı ile evde yetiştirilmeye uygun bitkiler arasında yer alır.
Gardenya
Gardenyalar parfüm gibi kokar. Bahçıvanlık dünyasında gardenya, en güzel kokulu çiçeklerin başında yer alır. Kokusu çok güzel ve farkedilecek kadar güçlü olan bu bitki çekici çiçeklerden ve unutulmaz kokulardan hoşlananların tercihi olabilir. Asitli, iyi drene edilmiş toprak, sabah güneşi, öğleden sonra gölgesi ve ugun gübreleme gibi uygun koşullar altında evde yetiştirilebilir.
Plumeria
Plumeria ananas gibi kokar. Hawaii'de bulunabilen çarpıcı bir tropikal bitki olan Plumeria, aynı zamanda Frangipani olarak da adlandırılır. Eşsiz kokusu parfümler, mumlar ve losyonlar icin kullanılır. Gül, gardenya, ananas, erik, narenciye, olgun muz, üzüm, hindistancevizi, zencefil, şeker veya baharat gibi çeşitli kokular yayan bu bitkiden uçucu yağlar da elde edilir.
Yasemin
Şehvetli - tatlı bir kokuya sahip olan yasemin güzel beyaz çiçekleri ile ön palna çıkar. Bakımı açısından yasemin yetiştirmenin kolay olduğu söylenebilir . İyi drene edilmiş ancak nemli bir toprak ve güneşli bir pencere yasemin bitkisini yetiştirmek için yeterli. Ancak büyümesini kolaylaştırmak için zaman zaman dışarı çıkarmak iyi olabilir.
Orkide
Orkide vanilya ve tarçın gibi kokar. Orkideler sadece güzel görünümleri ile değiy aynı zamanda kokularıyla da ön plana çıkarlar. Çeşitli türleri bulunan orkidenin her biri farklı renk, boyut ve kokuya sahip. Ancak genel olarak vanilya, narenciye ve daha fazlası gibi kokularla ön palana çıkarlar. Orkidelere bakmanın en iyi yolu, onları direkt ışıktan korumak ve yeterli su vermek.
Lavanta
Lavanta rahatlama hissi yaratan bir koku yayar. Özellikle esansiyel yağları aromaterapide kullanılan lavanta uyku kalitesini iyileştirir. Düzgün bir şekilde yetiştirmek için geniş bir drenaj deliği olan saksı fazlaca toprak yeterli olur.
Nane
Ferah bir kokuya sahip olan nane ferahlatıcı ve lezzetli kokular yayar. Buna ek olarak bitki kısa sürede büyür ve doğayı iç mekanlara taşır. Nane yetiştirilmesi en kolay ve en uygun bitkiler arasında yer alır. Nane bitkileri ışığa, iyi bir saksıya ve toprağı, eşit derecede nemli tutmak için yeterli suya ihtiyaç duyar.
Narenciye
Narenciye tatlı hoş bir kokuya sahip. İyi bir tazelik dozu arıyorsanız, narenciye bitkilerini tercih edebilirsiniz. Ancak narenciye fazla bakım gerektirdiğinden evde yetiştirmesi zor olabilir. Portakal ve greyfurt yüksek sıcaklık gerektirirken, narenciye en az 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Okaliptüs
Okaliptüs, biraz ballı nane gibi kokar. Okaliptus bitkilerinin ciçekleri yoktur ve kolayca büyürler. Yapraklarından gelen koku biraz bal ile naneyi hatırlatır. Evinizin içindeki güzel okaliptüs aromasının yanı sıra, yapraklarını çay yapmak için kullanabilir veya doğal bir sabun haline getirebilirsiniz. Güneşli bir yer ve bol suya ek olarak bitkinin büyüyeceği iyi bir saksı yeterli olur.
İnci çiçeği
İnci çiçeği tatlı limon kokar. Saf beyaz çiçekleri ve limonumsu tatlı bir çiçek kokusuna sahip olan bu bitki pek çok bilinen parfümlerde temel bileşen olarak kullanılır. İç mekanlarda yetiştirilebilir, ancak düşük sıcaklık ve temiz hava gerektirir.
Minyatür güller
Minyatür güller tatlı bir koku verir. Güller bulunduğu odayı aydınlatır ve unutulmaz bir tatlı koku yayarlar. Mini güllere uygun bakımı sağlamak için etraflarındaki nemin artırılması gerekir.
Nergis
Nergis yeşil çiçek gibi kokar. Nergis, ilkbaharda büyür ve çiçekleri filizlenir. Bitki kış sonlarında iç mekanlarda, suda veya toprakta kolaylıkla yetiştirilebilir.
Mum çiçeği
Mum çiçeği (Hoya) çikolata aroması gibi kokar. Kalın mumsu yapraklar olduğu için çiçeğe balmumu çiceği de denilir. Beyazdan pembeye değişen çiçekler açar ve aynı zamanda muhteşem bir koku yayarlar. Bitki farklı büyüklük, renk veya çiçeklenme koşullarında birçok tür sunsa da, hepsi doğrudan güneş ışığını ve iyi drene edilmiş toprağı sevmez.