YAŞAM

Evde mandalina ağacı nasıl yetiştirilir?

Saksıda mandalina nasıl yetiştirilir? Mandalina ağacı nasıl dikilir?

Abone Ol

Turunçgiller familyasına ait bir meyve olan mandalina, ılıman iklimlerde yetişir. Türkiye’de ise Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Peki, evde mandalina nasıl yetiştirilir?

Adım adım evde mandalina yetiştirme teknikleri:

Çimlendirme: Öncelikle mandalinayı çekirdekten çimlendirebilir. Çimlendirme için mandalinanın çekirdeklerini yıkayın ve kanara ayırın. Kağıt havluyu fısfıslı su sıkarak nemlendirin. Nemlenen kağıt havlunun içerisine çekirdekleri yerleştirin ve üzerini kapatın. Buzdolabı poşetine yerleştirin. Çekirdekleri poşetin içinde en az 2-3 gün boyunca bekletin. Daha sonra küçük plastik bardaklara bir miktar toprak koyun ve çekirdekleri toprağın içerisine yerleştirerek 30 gün çimlenmesi için bekleyin. Bu aşamada toprağı nemli kalacak şekilde sulayabilirsiniz. Toprak kurursa, çimlendirme işleminden verim alamayabilirsiniz.

Saksıya ekme: Mandalinayı, altında delikler olan drenajlı bir saksıya ekmeniz gerekir. Toprak olarak da piyasada turunçgil toprağı olarak satılan topraklardan kullanmalısınız. Çimlenen mandalinayı toprağa ektikten sonra üzerini toprakla örtün ancak çok fazla bastırmamaya özen gösterin.

Sulama:  Sulama sıklığını toprağın nemlilik oranına göre belirleyebilirsiniz. Toprağın kuru olduğunu fark ettiğinizde hemen sulama işlemine geçebilirsiniz. Ancak sulama işleminde aşırıya kaçmamalısınız. Eğer fazla sulama yaparsanız, bitkinin kökleri çürüyebilir. Ayrıca tablada su birikirse, suyu bekletmeden dökmeniz gerekir.
Mandalinayı mevsime göre sulamalısınız. Yaz aylarında daha fazla, kış aylarında daha seyrek sulama yapabilirsiniz.

Gün ışığı: Evinizdeki en aydınlık alana saksınızı konumlandırmalısınız. Ortam sıcaklığı ise kış aylarında 12 derecenin altına inmemesi gerekir. Ayrıca mandalina saksısını, şiddetli rüzgar ve yağmur alan bölgelerden uzak tutmaya da dikkat edin. Saksının konumunu sık sık değiştirmeyin.