Tüm Müslüman dünyası için en önemli ve anlamlı günlerden olan Kurban bayramında 4 gün boyunca adeta et şölenine yaşanıyor. Bıkmadan usanmadan sabah akşam et yemek istiyoruz ama yeni kesilen et hemen yumuşamıyor. Buda sindirim sorunlarına ve pişirme zorluklarına yol açıyor. Peki eti nasıl yumuşatacağız? Püf noktasını uzmanların paylaştıkları birçok bilgiden derleme yaparak sizlerle paylaşıyoruz.
Sert et nasıl yumuşatılır? Etin yumuşak olması için ne yapmalıyız? Lokum kıvamında bir et yemeği hazırlamak için bilmeniz gerekenler neler?
Et yemeklerini hazırlamadan önce yumuşatmak, etin lezzetini büyük bir ölçüde arttırır. Özellikle biftek, antrikot gibi etler pişirilmeden önce mutlaka marine edilmelidir. Sert et yumuşatıldığında daha kolay pişer ve yumuşacık bir kıvama sahip olur.
Kurban bayramına bir araya gelen insanlar kestikleri kurbanı tüketmek istiyor ancak pişen etlerin kayış gibi, çok sert olduğu için etten keyif alamıyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için sizlere kısa sürede et yumuşatma tekniklerinden bahsedeceğiz. İşte bir kaç saatte hatta dakikakalar içinde kurban eti yumuşatma yöntemleri...
KURBAN ETİ NASIL YUMUŞATILIR?
Kurban bayramında vatanraşların en şikayet ettiği konuşarda biri de pişen etlerin sert olması. Mangalda ya da tavada pişen etler dinlenmemiş olduğu için gergin ve sert oluyor. Ancak kısa sürede kurbam etlerini yumuşatmanın teknikleri de var. İşte kurban eti yumuşatma yöntemleri...
En az 24 saat bekletmeyi deneyin
Kurban eti kesildikten sonra ilk 24 saat "rigormortis" yani "ölüm katılığı" verilen olay gerçekleşiyor. Bunun önüne geçilmesi için etlerin ideal sıcaklıkta en az 24 saat dinlenmesi gerektiğini belirtiyor. İyi dinlenmiş et yumuşak ve lezzetli olur.
Karbonat ve maden suyu kullanın
En sağlıklı et tüketimi kesimden sonra 24 saat beklemek olsa da beklemek istemeyenler için eti karbonat ile ovma veya bir bardak maden suyunda 1-2 saat bekletmek de yumuşamasına (dinlenmesi kadar olmasa da) katkı sağlıyor.
Eti dövebilirsiniz
Eti dövmek ya da kasaba dövdürmek. Eti iki kat streç filmin arasında et döveceğiyle ezdiğinizde kas dokusunun kırılmasını sağlayabilir ve daha yumuşak bir parça elde edebilirsiniz.
Tuza bulamak
Yaklaşık 2,5 santimetre kalınlığındaki bir dilim eti, bir tatlı kaşığı tuza iyice bulayıp 1 saat bekletmek işinizi görecektir. Bu sürenin sonunda etin üzerinde kalan fazlalık tuzu durulayıp etinizi peçeteyle iyice kurulayarak pişirmeye geçebilirsiniz.
Güzel soslarla marine etmek eti yumuşatır
Eti yumuşatma tekniklerinin sonuncusu da çeşitli soslarla marine etmek. Özellikle asit özelliği olan limon, sirke gibi bir malzemeyle hazırlayacağınız marine sosları etin dokusunu parçalayıp lezzetini artırıyor. Eti marine sosuna ne kadar süre tuttuğunuz pişirme süresi üzerinde de etkili oluyor.
Kola iyi bir et yumuşatıcıdır
Kola mükemmel bir et yumuşatıcısı görevi görüyor. Kızartmadan önce, eti sadece 10 dakika kolada bekletin. Daha sonra eti yüksek ısıda karabiber kullanarak kızartın. Bu yöntemle et yumuşayabilir.
Limon suyuna yatırın
Eti pişirmeden önce limon suyunda 30 dakika boyunca bekletmek yumuşatmak için yeterli. Limon suyu yerine sirke de kullanabilirsiniz. Ancak, sirke kullanırsanız et bir gece boyunca sirke içinde bekletilmeli.
Et Nasıl Marine Edilir?
Et nasıl terbiye edilir? sorusunun yanıtı kullanılan et çeşidine ve yapılmak istenen tarife göre değişir.
Ayrıca marinasyon konusundaki tercihler yemekleri yapanlara göre de farklılık gösterir.
Eti terbiye etmenin öncelikli amacı sertlik hissini azaltmak, yumuşatmak ve ağızda eriyen kıvama getirmektir.
Etin bünyesine farklı baharatlar ve soslar eklemek de diğer bir önemli amaçtır.
Böylelikle yapılan tarifin tadına değer katılır.
Eti pişirme yöntemi;
Rare – Az Pişmiş: Yüksek ısı altında eti çok kısa sürede pişirme yöntemidir. Tava ısısının 40 derece civarında olması önerilir. Uygun görülen süre etin her iki yüzeyinin de yüksek ısıda 1 dakika kalmasıdır. Az pişmiş eti kestiğinizde dışının kahve tonlarında, içinin ise kırmızı renkte olduğu görülür.
Medium Rare – Az ve Orta Pişmiş: Tavadaki sıcaklık ortalama 50 derece olmalıdır. Etin her iki tarafı da yaklaşık 90 saniye kadar mühürlenir. Bu pişirme süresi sonunda etin içi kırmızıdan pembeye döner.
Medium – Orta Pişmiş: Tavadaki ısının 52 derece olması idealdir. Etin iki tarafı da ızgara üzerinde 4 dakika mühürlenir. Etin dış tabakası kahverengi, içi biraz ıslak ve hafif pembe görünür.
Medium Well – Orta İyi Pişmiş: İyice ısınan tavaya veya ızgaraya et bırakılır ve her bir yüzeyi 2 defa olacak şekilde 2,5 dakika pişirilir. Tavada etin kalacağı süre toplamda 10 dakikadır. Açık kahve tonlarında, yumuşak ve nemli bir et elde edilir. Orta iyi pişmiş bir et için tavanın sıcaklığı 63-70 derece arasında kalmalıdır.
Well Done – İyi Pişmiş: Etin tavada kalması süresi ortalama 12 dakika önerilir. Et 2 kez, 3 dakika boyunca mühürlenir. Her 3 dakika içinde et kesinlikle çevirilmez. Pişirme sonunda etin hiçbir yüzeyinde pembelik kalmaz, hafif suyunu çekmiş bir hal alır. Etin çok iyi pişmesi için sıcaklık 70 dereceden aşağıda bir derecede olmamalıdır.
Damak zevkinize göre hazırladığınız marine sosunda bekleyen etlerin, saf etten daha yumuşak ve hızlı piştiği de yadsınamaz bir gerçektir.
Tüm bu yöntemlerle aradığınız sonuca ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz.