Türkiye yöresel lezzetler konusunda şüphe yok ki 1 numara.Oldukça zengin mutfak kültürümüze Doğu Anadoluda oldukça katkı sağlıyor. Özellikle Erzincan ve Tunceli’yi ele alacağımız içeriğimizde her iki yörede de oldukça meşhur olan bir türü karşılaştırıyoruz.

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet oldukça önemli bir yere sahip. Erzincan’da babukko olarak adlandırılan bu yemek Tunceli’de Zerefet (Zılfet) olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Erzincan babukkosundan farkı ne? Her ikisinin de tarifini aşağıya bırakıyoruz. En lezzetli hangisi siz okurlarımız karar verin.

Erzincan Babukkosu;

Malzemeler

5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
5 diş sarımsak
2 su bardağı su
1 kilo yoğurt
1 adet margarin
 

Yapılışı

Babuko tarifi için önce hamuru hazırlayın ve mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra yuvarlak şekil verin ve ocakta sacın altına yerleştirerek pişirin.
Yoğurt ya da keşten yapılan ayranı ayrı bir kaba koyun tereyağını bir tavada eritin.
Buğday unundan yapılan ve kömbe diye bilinen büyük ekmeğin üzerindeki kızarmış kabuğu bıçakla daire şeklinde kesilerek çıkarın.
Kömbenin içini oyduğunuzda çıkardığınız iç lokmaları doğrayın. Kömbenin içerisine dökün.
Üzerine ayran ve ayranında üzerine eritilmiş tereyağını dökerek servise hazır hale getirin.

Tunceli’nin Zerefet’i;

Malzemeler

 1.5 kg. un

1 litre su

Erzincan'da sabah namazı buluşmaları devam ediyor Erzincan'da sabah namazı buluşmaları devam ediyor

1 yemek kaşığı tuz

1 kg. tereyağı

 ½ litre ayran

5 diş sarımsak

Yapılışı

Derin bir kabın içine un elenerek konur. Tuz ve su ilave edilir. Elde edilen karışım iyice yoğrulur. İyice yoğrulan hamur yağlanmış fırın tepsisine konur. Fırına (eskiden odun ateşiyle hazırlanan ocağa) atılır. Hamurun altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır. Pişirilen hamurun üst kısmı yuvarlak bir şekilde kesilerek alınır ve bu kısım kapak olarak kullanılır. Pişirilen hamurun orta kısmı bir kaşık yardımıyla ufak ufak kazılır kazılan hamurlar aynen bir huni şeklinde tepelenir. Önceden hazırlanmış sarımsaklı ayran karışımı ve eritilen tereyağı sıra ile hazırlanan hamurun üzerine dökülür. Daha sonra sıcak sıcak servis yapılır. Not: Soğanlısı ve kavurmalısı da yapılmaktadır.

Her ikisini de deneyin tarafınızı seçin.

Editör: Merve Kiraz