Kira Desteği 8 Bin TL: Erzincan'da Kira Desteği Ne Durumda? Kira Desteği 8 Bin TL: Erzincan'da Kira Desteği Ne Durumda?

Erzincan ilinde, Sağlık Bakanlığı'na bağlı 10 adet hastane ve 1 özel hastane bulunmaktadır. Bu rakam, Türkiye'deki hastanelerin %0,8'ine tekabül ediyor. İldeki tüm sağlık kuruluşlarında toplam 591 yatak mevcut ve bu, Türkiye'deki toplam yatak sayısının %0,3'ünü oluşturuyor. Erzincan'daki hastanelerin, Türkiye genelindeki hastanelerle kıyaslandığında, hastane başına düşen ortalama yatak sayısından daha fazla yatağa sahip olduğu dikkat çekiyor. Türkiye’de yüz bin kişi başına düşen yatak sayısı 252 iken, Erzincan için bu rakam 275 olarak belirlenmiş durumda.

İlimizde sağlık hizmetleri, 28 aile sağlığı merkezi, 74 aile hekimi, 50 sağlık evi ve 3 toplum sağlığı merkezi ile etkili bir şekilde sunuluyor. Ayrıca, 410 yatak kapasiteli Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 6 ilçe entegre hastanesi (Otlukbeli, Çayırlı, Üzümlü, Kemah, İliç, Kemaliye) ve 2 ilçe devlet hastanesi (Tercan, Refahiye) de sağlık hizmetleri arasında yer alıyor. İl genelinde, 12 adet 112 Acil Sağlık İstasyonu da acil durumlarda hizmet vermekte.

İl sağlık kuruluşlarında toplam 204 uzman tabip, 160 pratisyen tabip, 51 asistan, 37 diş tabibi, 12 eczacı, 510 hemşire, 210 ebe ve 577 sağlık memuru görev yapıyor. Refahiye, Tercan, Kemah, İliç ve Üzümlü ilçelerinde uzman hekimler bulunurken, Çayırlı ve Otlukbeli ilçelerinde hizmetler pratisyen hekimlerce yürütülüyor.

Aile hekimliği (AH) Türkiye'de yaklaşık 30 yıllık bir geçmişe sahiptir. Aile hekimliği kavramı, VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda yer aldıktan sonra, uygulama her geçen gün yaygınlık kazanmış olsa da, aile hekimi başına düşen hasta sayısı (3621 kişi/yıl) ve günlük bir doktora düşen vizite sayısı (122 kişi/gün) istenilen düzeye henüz ulaşmamıştır. Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasını ülke genelinde yaygınlaştırmak için yoğun çaba harcıyor. Erzincan, 2010 yılında aile hekimliği uygulamasına geçerken, bu uygulama Erzurum ve Bayburt'ta 2008 yılında başlamıştı.

Editör: Merve Kiraz