Organik ürünlerin büyük rağbet gördüğü bu çağda Erzincan ve ilçeleri,  katma değeri yüksek ürünlerini özellikle büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarla buluşturmakta. Yöresel ürünlerimizin pazar erişimini kolaylaştırmak, kaliteden ödün vermeden üretimi istikrarlı bir şekilde sürdürmek ve yöresel ürünler üreten işletmelerin ekonomik kapasitelerini artırmak Erzincan’ın öncelikli hedeflerinden.
 
Yörede İhtiyaçları ve istekleri doğrultusunda organik ürünler ile ilgili projeler üretilmekte. Yöresel ürünlerin hacmini yükselten ve yöredeki istihdamı arttıran ilçelerde de  katma değeri yüksek ürünler yetişiyor. Bal, peynir ve ceviz ülkemizde ve dünyada altın değerindeki ürünlerden.
 
Dünyada birçok ülkede kırsal nüfusun gelirini artırmak, işsizlikle mücadele etmek ve son yıllarda artan talebi karşılamak için büyük bütçeler ayrılmakta. Gerek pek çok sektör için düzenlenen bu kurslar gerek devletimizin düşük faizli kredi ve hibe destekleri ve gerekse de girişimci ruhu ile Erzincan, daha kaliteli ve büyük üretimi sağlamaya devam etmekte.
Erzincan, Özellikle babanne ve aneannelerinden öğrenilen ve geleneksel olarak devam ettirdiği yöntemlerle organik üretimlerinde inanılmaz lezzetler meydana getirerek bunu ticarete dönüştürmekte. 

İşte Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünleri;

ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ

Erzincan Tulum Peyniri coğrafi işareti olan kıymetli bir ürünümüzdür. İlimizde yıllık tulum peyniri üretim miktarı 8 bin ton civarındadır. Gerek yetiştirici gerekse ticari faaliyet bakımından Erzincan tulum peyniri üretimi kapsamında toplam istihdam edilen kişi sayısı, yaklaşık olarak 6000-7000 kişidir.

REFAHİYE BALI

Erzincan’ın önemli bir ürünü ise kekik ve gevenlerle kaplı dağlarda üretilen Erzincan çiçek balıdır. Yaklaşık 87 bin civarında arılı kovanı bulunan Erzincan, iklime göre değişmekle beraber yılda 1200 ton civarında bal üretimi gerçekleştirmektedir. Refahiye İlçemizde Kaymakamlık, Belediye, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bal Üreticileri Birliği ve Ziraat Odasının çalışmaları sonucunda 18 Eylül 2019 tarihinde ''Coğrafi İşaret Tescil Belgesini'' alarak tescillenmiştir.

CİMİN ÜZÜMÜ

Üzümlü ilçesi ve köylerinde yetiştirilip Karaerik olarak tabir edilen Cimin üzümünün yaklaşık üretim alanı ise 9 bin dekar olup, yıllık üretim miktarı  ortalama  6 bin ton civarındadır.

ERZİNCAN KESME KADAYIFI

Erzincan Kesme Kadayıfı; ev tipi yoğurt, tam yağlı süt, yumurta, bitkisel sıvıyağ, limon suyu, tereyağı, sirke, ayçiçek yağı, tuz, sert beyaz buğday unu, kabartma tozu ve karbonat kullanılarak yapılan hamurdan elde edilen yufkaların ince kesildikten sonra arasına ceviz içi konularak pişirilip üzerine şerbet dökülerek hazırlanan yöresel bir tatlıdır.

KEMALİYE DUTU / EĞİN DUTU

Eski adı Eğin olan Kemaliye ilçemizde yetişen eğin dutu, doğal güzellikleriyle meşhur ilçenin eşsiz coğrafyası ve sahip olduğu mikro klima özellikleri sayesinde kendine has bir tada sahiptir.

KEMAH DOĞAL KAYNAK TUZU

Hareket halindeki yer altı sularının kaya tuzu yataklarından geçmesi sırasında bir miktar tuzu eritip, iyon halinde bünyesine alarak farklı formasyonlarda yeryüzüne çıkmasıyla tuzlu su kaynakları oluşmaktadır. Kemah Tuzu, tuzlu su çözeltisinin yaz aylarında geleneksel buharlaştırma yöntemi ile kristalize edilmesiyle doğal yapısını bozmadan üretimi yapılan önemli bir yöresel üründür.

ERZİNCAN ÜZÜMLÜ SARUCU

Kendine has aroması, ince kabuğu ve buğulu yapısıyla yöreye has sofralık bir üzüm çeşidi olan tescilli Cimin üzümünün iri tanelerini seçen kadınlar, bıçakla meyveyi çekirdeklerinden ayırıyor. Güneşte kurumaya bırakılan üzüm taneleri, yörede yetişen iri taneli ve beyaz cevize sarılarak iğneyle ipe dizilir.Kış aylarında tüketilmek üzere tekrar kurumaya bırakılarak saruç haline getirilir önemli bir yöresel üründür.

Erzincan'da Okul Güvenliği Artırılıyor Erzincan'da Okul Güvenliği Artırılıyor

AYRICA ERZİNCAN BAKIRI DA COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLENMİŞ ÜRÜNLERİMİZDENDİR.

Editör: Merve Kiraz