SAĞLIK

Endişeye Yol Açan Kırmızı Göz Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kırmızı göz, tedavisi mümkün olan bir hastalık. Ancak bazı durumlarda kalıcı görme kaybına neden olabiliyor!

Abone Ol

Bakteriler, virüsler ve salgın hastalıklar Covid-19 pandemisinden bu yana dünya gündeminin üst sıralarında yer alan unsurlar. Özellikle koronavirüsün yeni varyantları, zaman zaman belirli bölgelerde etkili oluyor. Bu nedenle bilim insanları yeni salgınlar konusunda oldukça endişeli. Üstelik yeni bir salgına neden olabilecek başka virüsler, sayısız insanı etkileyebilecek başka hastalıklar da var. İşte onlardan biri de son dönemde etkili olan kırmızı göz (konjonktivit) isimli hastalık. Pakistan’da ilk kez eylül ayının başında ortaya çıkan hastalık, başta Pencap olmak üzere ülkenin pek çok eyaletine yayılmış ve binlerce kişiyi etkilemiş durumda. Peki, uzmanlarda yeni bir salgın endişesine neden olan kırmızı göz hastalığı nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylara birlikte bakalım.

Salgın hastalıklar Covid-19 pandemisinin başladığı günden bu yana tüm dünyadaki en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.Koronavirüsün yeni varyantları bazı dönemlerde bilim insanlarının yeni bir salgın mı başlıyor sorusunu sormasına neden oluyor. Ancak salgın hastalıklar söz konusu olduğunda insanlığın önündeki tek tehlike koronavirüs değil.

Pakistan, eylül ayının başında ortaya çıkan konjonktivit isimli bir hastalıkla mücadele ediyor.Halk arasında kırmızı göz ismiyle anılan hastalık, başta Pencap olmak üzere ülkenin pek çok eyaletine yayılmış durumda. Pakistan’da kırmızı göz hastalığına yakalananların sayısının 86 bini aştığı ifade ediliyor.Ülkede son bir hafta içerisinde 40 bin yeni kırmızı göz vakası görüldüğü belirtiliyor. Pakistan’da salgın hale gelen hastalığa yakalananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Kırmız göz hastalığı nedeniyle Pencap eyaletindeki özel ve devlet okullarında eğitime ara verildi.Hastalığın çarşı, fabrika ve iş yeri gibi yerlerde hızla yayıldığını ifade eden uzmanlar, insanlara önlemlere uyma çağrısında bulunuyor. Peki, Pakistan’da kısa sürede binlerce kişiyi etkileyen ve tüm dünyada bir salgına dönüşür mü endişesine neden olan kırmızı göz hastalığı nedir?

Kırmızı göz, gözün beyaz bölgesinin yüzeyindeki kan damarlarının genişlemesiyle veya iltihaplanmasıyla ortaya ortaya çıkan bir göz hastalığı. Hastalık, göz içerisindeki konjonktiva tabakasının ve göz kapağının iç yüzeyinin iltihaplanarak kırmızı bir hal almasına neden oluyor.

Kırmızı göz hastalığı neden olur?

Uzmanlara göre hastalığın en yaygın sebepleri, enfeksiyon ve alerji. Ancak bazı kimyasal maddeler ve romatizmal hastalıklar da bu ilginç sağlık sorununun oluşmasına neden olabiliyor. Öte yandan çevre ve hava kirliliği, polenler ve bazı alerjik unsurlar da kırmızı göz hastalığına sebebiyet veren etkenler arasında yer alıyor.

Bilim insanları kırmız göz hastalığının viral, bakteriyel ve alerjik olmak üzere üç farklı çeşidinin olduğunu ifade ediyor

Kırmızı göz hastalığı bulaşıcı mı, sorusunun yanıtı ise hastalığın türüne göre değişiyor. Viral veya bakteriyel etkenlerden kaynaklanan kırmızı göz hastalığı bulaşıcı hale geliyor ve solunum yoluyla hızla yayılabiliyor.

Kırmızı göz hastalığının belirtileri nelerdir?

Elbette hastalığın en net belirtisi, gözde oluşan enfeksiyon ve kızarma. Ancak gözde kaşıntı, çapaklanma, sulanma, akıntı, yanma ve batma da hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra göz kapaklarında şişme ve ışığa karşı hassasiyet de kırmızı göz hastalığının belirtileri arasında kabul ediliyor.

Kırmızı göz hastalığı tedavisi mümkün mü?

Kısa cevap, evet. Ancak hastalığın tedavi yöntemi de kaynağına göre belirleniyor. Yani hastalığın alerjik, viral veya bakteriyel kökenli olması, uygulanacak tedavi yönteminin de değişmesine neden oluyor. Hastalığın tedavisinde genellikle çeşitli ilaçlar, antibiyotikler ve göz damlaları kullanılıyor.

Kırmızı göz hastalığından korunmak için ne yapılmalı?

Uzmanlara göre özellikle de hastalığın salgın halini aldığı dönemlerde hijyen kurallarına dikkat etmek hastalıktan korunmak için hayati önem taşıyor. Bunun yanı sıra havuz ve benzeri ortak kullanım alanlarından ve kalabalık yerlerden uzak durmak gerekiyor.