SAĞLIK

Elleriniz hastalıklarınızın habercisi olabilir mi?

Ellerde görülen bazı değişiklikler bir takım hastalıkların belirtisi olabilir?

Abone Ol

Ellerde meydana gelen farklılıklar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Buna göre bazı hastalıkların etkisi doğrudan ellere yansır. Uzmanlara göre el ve tırnaklarda görülen değişimler kişinin sağlık durumu hakkında bilgi verir. Peki, ellerde görülen hangi değişim hangi hastalığı yansıtır?

Kulübasyon, tırnağın ters bir kaşık gibi görünmesi olarak tanımlanır. Bu tırnaklar Empiyem denilen, böbrekte ya da akciğerde oluşan iltihaplanmanın habercisi olabilir.

Lindsay tırnaklar, tırnağın yarısının beyaz yarısının ise kırmızımsı kahverengi görünmesi olarak tanımlanır. Kronik böbrek hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 50'sinde bu tür tırnaklar görülür. Ancak, bu aynı zamanda karaciğer sirozu ve Behçet hastalığı, kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan nadir bir durumun işareti de olabilir. 

Avuç içleriniz sebepsizce terliyorsa, bu, ter bezlerinin aktif hale gelmesine neden olan hatalı sinir sinyallerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durum zararsız ise, birincil hiperhidroz olarak adlandırılır. Ancak açıklanamayan terli avuç içleri tiroid problemlerinin bir işareti olabilir.

Avuç içlerinde ve parmaklarda görülen küçük kırmızı veya mor renk değişiklikleri yüksek ölüm oranına sahip olan bakteriyel endokardit (kalbin iç astarının iltihaplanması) işareti olabilir. 

Ellerde karıncalanma hissi karpal tünel sendromu belirtisi olabilir. Bu durumda, bilekteki sinir sıkışması ve uyuşukluk, karıncalanma veya ağrıya neden olabilir.  Aynı zamanda elde karıncalanma diyabet belirtisi de olabilir.

Bu tür bulgular gözlemlendiğinde hemen bir doktora başvurulması önerilir.