Sivas Cumhuriyet Üniversitesi kampüs içerisinde oluşturulan Minia Sivas, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Kentte bulunan tarihi eserlerin minyatürlerini barındıran proje, dikkat çekiyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Korkmaz ve öğrenciler tarafından hazırlanan Minia Sivas, görenlerin dikkatini çekiyor. Sivas’ta bulunan tarihi eserlerin belirli oranlarda küçültülerek hazırlanan proje Türkiye’de tek olma özelliğine sahip.
Doğal taşlardan el işçiliği ile yapılan minyatürler, Sivas’ın geçmişini gözler önüne seriyor.
Gökmedrese, Valilik Binası, Kongre Binası, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Kale Camisi, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese gibi birçok eserin bulunduğu alanda UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın da minyatürü bulunuyor. Geçmişte bataklık olan alanda toplam 27 adet eser sergileniyor.
Toplam 27 eserin minyatürü bulunuyor
Projeye, 2018 yılında başladıklarını ifade eden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Serdar Korkmaz, “Burası bataklık bir alandı, düzenlemesi yapıldı. Eserlerimizi buraya yaptıkça yerleştirmeye başladık. 2022 yılının sonlarına doğru tamamen bitirdik. Surların içinde iç kalede 5 tane, toplamda sur içinde 25 tane eserimiz mevcut. Dışında ise ilçelerimizde olan eserlerimizden Divriği Ulu Camii ve Kangal Alacahan köyünde olan Alacahan Medresesi var. 2 tane dışarıda, 25 tane içeride eserimiz var. Kalemizin içerisinde Selçuklu döneminden, Osmanlı döneminden ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerimiz mevcut. Kalemizin dışında ise Mengücek Beyliği ve Osmanlı dönemine ait iki eserimiz mevcut” diye konuştu.