Ciltte kuru, pullu yama gibi görünüme neden olan egzama, yoğun kaşıntıya neden olan kronik bir cilt rahatsızlığı olarak tanımlanır. Görüldüğü yerlerde kırmızı kabarık noktalara, kalınlaşmış deriye ve cilt yüzeyinde açık kesiklere neden olur. Aynı zamanda şiddetli kaşıntıya sebebiyet verir.
Egzama neden ortaya çıkar?
Yapılan çalışmalar egzamanın genetik ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Çocuklar ve yetişkinlerde; alerji, stres ve aşırı titizliğe bağlı nedenlerle de görülebiliyor. Söz konusu cilt hastalığı her yaştan ve cinsiyetten kişilerde görülebiliyor.
Egzama bir alerjik hastalık değil ancak sıkça alerjik hastalıklarla birlikte seyrediyor. Eegzaması olanlarda geçirğenlik daha kolay oyduğu için alerjik hastalıklar daha sık ortaya çıkıyor.
Ciltte egzama olduğu nasıl anlaşılır?
- Kuru, pullu lezyonlar
- Kuru bir cilt
- Ciltte kalınlaşma
- Deride su toplanması
- Ciltte kızarma ve şişlik
- Cilt renginde değişiklikler
- Duyarlılık ve hassasiyet
- Kaşıma esnasında ciltte olan yaralanmalar
Egzama nasıl tedavi edilir?
Tedavide cildin korunması, kaşıntının giderilmesi, iltihap ve enfeksiyonların önlenmesi veya kontrol altına alınması amaçlanır. Cildin aşırı sıvı kaybını ve kuruyarak çatlamasını engelleyecek nemlendiriciler ile cilt bariyerini sağlamlaştıracak nemlendiriciler tedavide kullanılabilir.
Egzama için kesin bir tedavi yöntemi uygulanaz. Egzamanın boyutuna göre hekim tedavi uygular.