Yüz ellinin üzerinde bitki türüne sahip Türkiye'nin ve dünyanın en yüksek botanik bahçelerinden biri olarak, farklı familyalardan ağaçlar ve çalılar ile binlerce otsu bitkinin yer aldığı botanik bahçe yaz aylarında eşsiz manzaralar sunarak bahçe ziyaretçilerini büyülüyor. Bahçe yaklaşık 350.000 m2`lik bir alana kurulu. 2006 yılından başlanarak, alanın doğusundan itibaren 100.000 m2'lik kısmı peyzaj düzenlemeleri yapılarak halkın kullanımına açılmış durumda.

Göletleri, ahşap köprüleri, farklı türlerde ve renklerde yüzlerce bitkileri, pergole ve kamelyaları, taş yolları ile gizemli ve masalsı tüm güzelliğiyle karşınızda duruyor. Şahane manzarayı çoktan keşfedenler bu masalsı güzelliği yaşamak için sık sık bahçeyi ziyaret ediyorlar.

Botanik Bahçe Erzurum 1280X853

Ata Botanik Bahçesi Erzurum kent merkezinde, Atatürk Üniversitesi arazisi olan E-80 devlet karayolunun yanında, kuzeyinde demiryolu, batısında Erzurum Şehir Stadyumu, doğusunda konut alanları olan bir alanda, 2006 yılından başlanarak, Prof. Dr. Hasan YILMAZ tarafından projelendirilerek planlanmış ve aynı yıl uygulanmaya başlanmış.

GÜNCELLEME 2 - Erzurum'a "zorunlu iniş yapan" yolcular Hindistan'dan gelen uçakla Frankfurt'a gitti GÜNCELLEME 2 - Erzurum'a "zorunlu iniş yapan" yolcular Hindistan'dan gelen uçakla Frankfurt'a gitti

Alan Erzurum kent merkezinde, 1850 m rakımda olup, 1970-1980'li yıllarda yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile şu anda alanda yaşları 15-30 arasında olan sarıçamlar, dişbudaklar, akçaağaçlar, huş ağaçları ve akasya ağaçları bulunmakta. Bahçede bölge şartlarında yetişmeye uygun 150'nin üzerinde ağaç ve çalı bulunmakta.

Kullanıma açılan kısımda, yaklaşık 5000 m2'lik yapay gölet, yaya yolları, ahşap hizmet binası, pergole ve kamelyalar, bank ve oturma alanları, amfi tiyatro, wc, otopark, köprü, kaya bahçeleri, koşu alanları, meyve bahçesi, çimlendirilmiş yüzeyler, mevsimlik çiçek ve lale gösteri alanları yer alıyor. 35 hektarlık alanın tamamının etrafı duvarlarla çevrilerek koruma altına alınmış. Alanın düzenleme yapılmayan kısımlarında büyük açık alanlar, çayırlıklar ve ağaç altı gölgelik alanlar bulunmakta.

Alan içerisinde 10 civarında ördek, 2 adet tavus kuşu, keçi ve koyun gibi hayvanların sergilendiği mini bir gösteri alanı da var.

Kaynak; https://erzurumportali.com/ - http://www.erzurum.gov.tr/

Editör: Merve Kiraz