Yeryüzünde inşa edilmiş öyle köprüler var ki hepsinin hikâyesi birbirinden ilginç ve büyüleyici! Üstelik bu hikâyeler yapı ve görsel açıdan da köprülere yansıtılmış.

İşte dünyanın en ilginç köprüleri;

15 Temmuz Şehitler Köprüsü / Türkiye

15 Temmuz köprüsü_1280x835

Boğazın iki yakasını birleştirme fikri İstanbul tarihinde hep düşünüldü ve denendi. Bu kadar önemli bir kentin iki kıtasını birleştirmek ilk olarak Pers kralı Darius’un aklına geldi. Darius’un, İskitlere karşı zaferinde gemi ve salları yan yana dizerek askerlerini bu köprüden geçirdiği biliniyor. Leonardo da Vinci’nin dönemin Osmanlı padişahı II. Bayezid'e yazdığı bir mektupla, Haliç üzerinde bir köprü yapmayı istediğini ilettiği de biliniyor. 1973’te tamamlanan köprü 1978’de yayaların geçişine tamamen yasaklandı. Günümüzde yalnızca Avrasya maraton sırasında yayaların kullanmasına izin veriliyor.

Magdeburg Su Köprüsü /Almanya

Magdeburg köprü _1280x753

Magdeburg Su Köprüsü bambaşka bir amaçla inşa edildi. Adından da anlaşılacağı gibi Elbe Nehri’nin üzerinde kurulan köprünün üstünden gemiler, kayıklar ve sandallar geçiyor. Berlin yakınlarındaki köprü inşa edilmeden önce iki kanal arasında geçiş yapmak uzun ve zorlu bir süreçti. Köprünün planları 1905 yılında hazırlanmaya başlandı ancak savaş sebebiyle bir süre ara verilen köprü 2003 yılında tamamlandı. Köprünün taşıdığı tek yükün üzerinden akan suyun ağırlığı olması da dikkat çeken özellikleri arasında.

The Gold Bridge / Vietnam

The gold bridge köprüsü_1280x839

Deniz seviyesinden 1.4 km yükseğe kurulmuş ve iki dev taş el tarafından taşınıyor görüntüsü verilen ve teleferik istasyonuna bağlanan bu köprü fantastik bir film sahnesinden çıkmış gibi görünüyor. Vietnam’ın turistik bölgelerinden dağlık Bà Nà Hills’te açılan Gold Bridge, dağ manzaralarını doya doya seyretme olanağı sunuyor.

Brooklyn Köprüsü / ABD

Brooklyn Köprüsü_1280x837

1870’de yapımına başlanan Brooklyn Köprüsü’nün yapımı 13 yıl sürdü. Başmühendis John Roebling’in köprü yapımı sırasında yaralanmasının ardından, başmühendisliğe geçen oğlu da yine bir kazada yaralanınca komutayı başmühendis John Roebling’in eşi Emily Roebling ele aldı ve gayrı resmi başmühendis olarak yatalak eşinden aldığı talimatlarla projeyi 1883’te tamamladı. Bu ilginç ve talihsiz hikayesi ile dikkat çeken köprü dönemde lanetli olarak anılsa da üzerinden fillerin geçirilmesiyle tekrar halkın güvenini kazandı.

Ponte Vecchio / İtalya

Erzincan'da yaban hayvanlarına yem bırakıldı Erzincan'da yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Ponte Vecciho köprüsü _1280x865

En tarihi ve ikonik köprüler arasında Ponte Vecchio Köprüsü yer alıyor. Orta çağdan kalan ve Floransa’nın simgelerinden olan Ponte Vecchio’nun tarihi Romalılara dayanıyor. Yaşanan şiddetli seller yüzünden köprü birkaç kez yenilendi. Eskiden üzerinde tabakhaneler ve kasapların bulunduğu köprü, yayılan kötü koku nedeniyle boşaltılıp mücevhercilerin bulunduğu bir yere dönüştürüldü. Köprü Arno Nehri’nin müthiş manzarasını izlerken aynı zamanda alışveriş yapma imkanı sunuyor.

Tower Bridge / İngiltere

Tower bridge köprüsü_1280x605

Köprünün yapımına Londra’nın Doğu ve Batı yakalarındaki nüfus artışları nedeniyle başlandı.  Thames Nehri üzerine inşa edilen Tower Bridge’in inşa tarihi 1894 olarak biliniyor. Turistik cazibe merkezi haline dönüşen Kule Köprü, açılabilir kanatlarıyla birlikte üzerine kurulu olduğu nehir ve denizlerden taşıtların geçmesine olanak sağlayan baskül köprüler arasında yer alıyor.

Musa Köprüsü / Hollanda

musa köprü_1280x718

Hollanda'da nehirle aynı seviyede olan bu köprünün tasarımında 'Hz. Musa'nın önünde Kızıldeniz'i ikiye ayrılması' fikrinden esinlenildiği aktarılıyor. Su dolu bir hendeğe yapılan Musa Köprüsü, suya gömülü yapısı ile uzaktan bakıldığında görülmüyor. 17. yy’da hendeğin kaleyi savunma işlevi örnek alınarak köprüyü suyun içine gömme fikri ortaya atılıyor.

Mostar Köprüsü / Bosna-Hersek

Mostar Köprü_1280x820

Karşı yakaları birbirine bağlayan, halkı bir araya getiren bir Mostar Köprüsü UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.  Bölgede maddi manevi anlam taşıyan köprü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapıldı. Her Temmuz ayında bölge halkı, geleneksel olarak köprüden atlayarak nehirde yüzmek için toplanıyor.

Khaju Köprüsü /İran

Khaju Köprüsü_1280x823

17. yüzyılda Şah 1. Abbas tarafından yaptırılan 1650 yılında tamamlandığı bilinen bu zarif köprü İsfahan’da bulunuyor.  İran'ın en büyük nehri olan Zyanderud üzerinde bulunan ve İran mimarisinin en nadide örneklerinden biri olan Khaju Köprüsü aynı zamanda bir baraj görevi görmek üzere tasarlandı. İki katlı kemerli yapısı ve renkli fayanslarıyla özellikle de geceleri ışıklandırıldığında köprü görsel şölen sunuyor.

Yaşayan Köprü /  Hindistan

Yaşayan Köprü_1280x858

Hindistan’ın kuzeydoğusunda yer alan Meghalaya ya da Sanskritçe anlamıyla “bulutların evi”, inanılmaz bitki, kuş ve memeli biyo çeşitliliğine sahip bereketli bir ormanla çevrili. Yüksek yeşil dağlar ile tropik ormanları arasında ise yaşayan köprüler bulunuyor. Nehirleri aşmak için sıra dışı bir yöntem geliştirilerek oluşturulan köprüler demir ya da betondan yapılmış modern köprülerin yanı sıra ağaç köklerinden yetiştiriliyor.

Editör: Sena ERDOĞAN