KÜLTÜR-SANAT

Dört Yılda Bir Yaşanan Artık Yıl Nedir?

Şubat ayının neden dört yılda bir kez 29 gün sürdüğünü biliyor musunuz?

Abone Ol

Yalnızca 4 yılda bir kez 29 Şubat tarihi yaşanıyor. Bu tarihte doğanlar ya da bu tarihte ölenler 4 yıl arayla kutlama yapabiliyor. Peki, dünyanın bu en nadir günü nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar...

Şubat ayının dört senede bir kez 29 gün sürmesine neden olan şey artık yıl...

Artık yıl: Gezegenimizin Güneş’in etrafında dönmesi 365 gün sürüyor.  Ancak 16. yüzyılda başlatılan Batı takviminde bir yıl 365 gün olarak belirlenmiş. Arta kalan, yılın 0.2422’lik kısmı, bir başka ifadeyle 5 saat, 48 dakika ve 46 saniyelik zaman dilimi, her dört yılda fazladan bir gün oluşturuyor ve “artık yıl” ortaya çıkıyor. 

Zorunluluk

29 Şubat'ın  tarihsel süreçte bir zorunluluk olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Roma İmparatorluğu’nda milattan önce hazırlanan ve 355 günden oluşan bir takvim kullanıldı.

Bu takvim, her iki yılda bir 22 günden oluşan fazladan bir ay yaşanmasına neden oluyordu. Bu nedenle mevsimlerle pek uyumlu değildi. Sezar ise emrir vererek bu uyumsuz takvimi değiştirdi ve bir yılın 365 gün sürdüğü yeni bir takvimi kabul etti. Birkaç saatlik fazlalık ise takvime dört yılda bir, bir gün olarak eklenir hale geldi.

Ancak bu takvimde şubat ayı normalde 29, dört yılda bir kez 30 gün sürüyordu. Ağustos ayı 30 gündü.

Sezar’ın ardından iktidara gelen Agustus da uzun bir aya kendi adının verilmesini istedi. Böylece şubat ayı bir gün kısaltıldı ve ağustos (august) ayına bir gün daha eklendi.