Uzmanlar yaz dönemlerinde oldukça tüketilen domatesin hatalı tüketim nedeniyle yol açacağı sorunlara değiniyor.

Sağlık için büyük bir destek sağlayan, kalp ve cilt sağlığını güçlendiren, kansere karşı koruyan domates aynı zamanda besin değerleri ile de öne çıkar. Başlıca faydalarından biri bağışıklığı güçlendirmesi olan domates aynı zamanda diyabeti kontrol eder, güneş yanıklarına karşı koruyucudur ve vücudun su ihtiyacını karşılamaya destek olur. Fakat sabah aç karnına çiğ domates tüketmek, mide ve bağırsak sağlığı için risk oluşturabilir. Domatesin içerdiği organik asit ile mide asidi, aç karnına tüketildiğinde birleşerek sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Bu durum, mide rahatsızlıklarına, iltihaplanmalara, genişlemelere ve ağrılara neden olabilir.  Uzmanlar Özellikle dispepsi hastalığına veya zayıf mide yapısına sahip olanların domatesi aç karnına tüketmemesi konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.

Peki Domates Suyu Günlük Su İhtiyacını Karşılar mı?

Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!! Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!!

Domates suyu, su içeriği yüksek olan bir içecektir ve vücudun günlük su ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Ancak tam anlamıyla günlük su ihtiyacını karşılamak için sadece domates suyu tüketmek yeterli olmayabilir. Su, vücudun doğru şekilde çalışması için önemlidir ve çeşitli kaynaklardan alınmalıdır. Dolayısıyla, domates suyu tüketirken yeterli miktarda su içmeye de özen göstermek önemlidir.

Domatesi nasıl tüketmeliyiz?

Taze domatesleri oda sıcaklığında saklayın ve çok zaman geçmeden tüketin. Soğutmak, domatesin lezzetini kaybetmesine neden olur.

Domatesin kabuğu, besin değeri en yüksek kısmıdır. Özellikle çeri domatesler kabuklu olarak rahatça tüketilebilirler

Ticari olarak yetiştirilen domatesler henüz yeşil ve olgunlaşmamış haldeyken hasat edilir ve nakledilir. Satmadan önce kızarması ve olgunlaşması için domateslere suni etilen gazı sıkılır. Bu da domatesin doğal aroma gelişimini engeller ve lezzet kaybına neden olur. Bu nedenle, yerel olarak yetiştirilen organik domatesleri tercih edin.

Olgunlaşmamış domates satın alırsanız, bir gazete kağıdına sarıp birkaç gün mutfak tezgahında bekletip olgunlaşma sürecini hızlandırabilirsiniz. Ancak domatesleri her gün kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Domateslerinizi pişirirken ya da çiğ tüketirken biraz zeytinyağı ekleyin. Likopen yağda çözünen bir bileşiktir ve zeytinyağı ile birlikte vücudunuz için kullanılabilirliği artar.

Kaynak;https://www.malatyatime.com-https://www.medicalpark.com.tr-https://www.medikalakademi.com.tr

Editör: Merve Kiraz