İçtiğiniz suyu mutlaka zenginleştirin! İçtiğiniz suyu mutlaka zenginleştirin!

Kuzu kulağı veya ebemekşisi olarak bilinen bu bitki Bilim literatüründe Rumex acetosella olarak adlandırılıyor. Kırmızı gövdeli bu bitki yapraklarında yüksek miktarda potasyum barındırıyor. Tüysüz uzun yaprakları nedeniyle kuzuların kulaklarına benziyor. Bu sebeple de halk arasında en yaygın kullanılan adı bu şekilde geçiyor.

Türkiye’ de en fazla Tokat’ ta yetiştiriciliği yapılan bu bitki, dünyada ve Avrupa’da ise sera yolu ile yetiştiriliyor. Ancak yetiştiricilik bir kenara kuzukulağı kendiliğinden sulak alanlarda yetişen bir bitki. Sonbaharda tam olgunlaşan bitki kış aylarında tezgâhlarda da yerini alıyor.

Kuzukulağının özellikle, sedef hastalığı, egzama ve çıbanlara birebir fayda sağladığı biliniyor. Çok güçlü bir mikrop öldürücü özelliği vardır. Son araştırmalarda ise bitkinin anne sütünü artırıcı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bu bitki hem pişirilerek hem de çiğ olarak tüketilebilir.

KUZUKULAĞININ FAYDALARI

• Adet döngüsünde yaşanan sancı ve ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Ayrıca düzensiz adet döngüsünü düzene sokar.

•Çiğ olarak tüketildiğinde diş etlerini temizleyip diş kaybını önlerken, dil üzerinde bulunan enfeksiyonlardan da kurtulmayı sağlar.

•Taze kuzukulağı ezilerek cilt yüzeyine sürülürse egzama, sedef, güneş yanığı gibi cilt problemlerin riskini azaltır.

•Bağırsaklar üzerinde adeta bir müshil etkisi yaratır. Bağırsakların işlevselliğini artırır.

•Çok fazla sıvı içerir ve böbrek bezlerini çalıştırır. Ancak yüksek içerir o yüzden sıvı dengesini bozabilir dikkatli kullanmak gerekir.

•Üst solunum yolları hastalıklarının doğal tedavi yoludur. Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir. Ateş düşürmeye yardımcı olur.

 KUZUKULAĞI NASIL TÜKETİLİR?

Genellikle çiğ olarak salatalarda kullanılan bu bitki, çorba ve böbreklerde de iç malzeme niyetine de tüketilebilir.  Ayrıca ateş düşürmek ve idrar sökmek için çayını yapabilirsiniz.20 gram kurutulmuş kuzukulağını kaynamış bir bardak sıcak suyun içine ekleyin 5 dakika sonra süzüp tüketin.

Editör: Yasemin Dülgeroglu