Özellikle geceleri ansızın aklınızı başınızdan alan bir ağrıyla hayatınız olumsuz bir şekilde altüst olabilir. İnsanı bezdiren bu durum gününüzü zehir ediyorsa haberimizi bir göz atsanız iyi olur.

Diş ağrısı, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Pek çok farklı nedenden kaynaklanabilen diş ağrısının tedavisi için en kısa sürede diş hekimine başvurmak gerekir. Tedavi edilmeyen diş ağrıları daha büyük sorunları beraberinde getirebilir.

Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Diş ağrısının birçok farklı sebebi olabilir. Tedavi için detaylı muayene ile ağrının sebebi saptanmalıdır. Diş ağrısının en sık rastlanan nedeni, diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler, apse yaparak daha da şiddetli ağrıları beraberinde getirebilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasından kaynaklanan sıcak-soğuk hassasiyeti de diş ağrısına neden olur. 

Diş ağrısına iyi gelen ve evde uygulanabilecek yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Gargara ve Tuzlu Su: Su, içine tuz katıldığına doğal bir antiseptik haline gelir. Dişlerin arasında biriken yemek kalıntıları, bir süre sonra dişte ağrıya neden olurlar. Tuzlu su ile gargara yapıldığında bu kalıntılar azalır. Suyun içindeki tuz ayrıca dişteki iltihabın azalmasına da yardımcı olur. Ağızda yaralar varsa bu karışım onlara da iyi gelebilir. 

Soğuk Kompres: Soğuk kompres, ağrının meydana geldiği bölgeye uygulanmalıdır. Ancak bu sadece geçici bir çözümdür. Ağrılı bölge soğuk kompres ile uyuşturulur ve kan damarları daralır. Bu da ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Ancak soğuğun etkisi geçtikten sonra ağrı hissi devam edebilir.

Sarımsak: Sarımsak da doğal antibiyotiklerden birisidir. Yeterli miktarda kullanıldığına diş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Bunu dişteki plak oluşumuna neden olan zararlı bakterileri ortadan kaldırması ile sağlar. Sarımsağın ayrıca ağrı kesici bir özelliği de vardır. Sarımsağın kullanılmadan önce ezilerek macun haline getirilmesi gereklidir. Ardından bu karışım ağrının meydana geldiği bölgeye uygulanabilir. Sarımsak, isteğe bağlı olarak ağrıyan dişlerin arasında çiğnenerek de tüketilebilir.

Karanfil Yağı: Karanfil, içerisinde öjenol barındırır. Öjenol, doğal antiseptiklerden birisidir. Karanfil yağı bu içeriği sayesinde diş ağrılarını hafifletici etki gösterir. Tuzlu suda olduğu gibi karanfil yağı da gargara ile uygulanabilir. Bunu iltihabı baskılayarak yapar. Karanfil yağı ayrıca uyuşturucu etki de göstermektedir. Bu etkileri sayesinde karanfil yağı uzun yıllardan beri diş ağrısı için kullanılmaktadır. Küçük bir kaba bir damla karanfil yağı eklemek yeterlidir. Karanfil yağı bunun haricinde sarımsakta olduğu gibi ağrıyan bölgenin üzerine de uygulanabilir. Ancak yağı direkt dişin üzerine uygulamak yanlıştır. Karanfil yağını ufak bir pamuğun üzerine dökerek kullanabilirsiniz. Bu yöntem günde birkaç kez uygulanabilir.

Kekik: Karanfil ve sarımsak gibi kekik de antioksidan içerir. Kekiğin içerisindeki güçlü antioksidanlar diş ağrısını hafifletici etki gösterir. Kekik yağı uygulanmadan önce suyla seyreltilmelidir. Ardından bu karışım ağrının meydana geldiği bölgeye uygulanabilir.

Bu karışımların ve uygulamaların hiçbiri ağrıyı tamamen tedavi edecek düzeyde değildir. İlgili yöntemler yalnızca ağrıyı yatıştırmaya ve hafifletmeye yöneliktir. Diş ağrısının devam etmesi durumunda mutlaka bir diş hekimine muayene olunmalıdır. 

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısının evde uygulanabilecek yöntemler haricinde tedavi etmek için öncelikle bir doktora başvurulmalıdır. Ağrının altta yatan nedeni tespit edilmediği sürece sorun çözülmeyecektir. Doktora başvurulduktan sonra birtakım testler yapılması gerekebilir. Sorunu tespit etmek için tıbbi geçmiş incelenir, diş muayene edilir ve test sonuçları değerlendirilir. Bütün bunların ardından sorun tespit edilir. Gerekli olan durumlarda dişe dolgu gerekebilir. 

Bazı ilerleyen durumlarda ise dişin çekilmesi dahi gerekli olabilir. Bunların işe yaramadığı hastalarda ise kanal tedavisi gibi yöntemlere başvurulması gerekebilir. Eğer dişte veya diş etinde enfeksiyon başlamışsa, antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bütün bunlar hastanın durumuna ve hekimin görüşüne göre karar verilir. Hastaların bu aşamada hekimin tavsiyelerine kulak vermesi ve tedavi planını aksatmaması oldukça önemlidir. Bazı durumlarda evde uygulanan karışımlar durumu iyileştirmekten çok kötüleştirebilir. Bu yüzden kullanılacak her türlü madde için öncelikle bir hekime danışılmalıdır.

Ağrıyı geçirmek için uygulanması gereken yöntemler de kişiden kişiye farklılık gösterir. Örneğin ağrının sebebi diş hassasiyeti ise, hassasiyet giderici diş macunları kullanmak durumu çözebilir. Diş macunları farklı amaçlara hizmet etmek üzere üretilmektedir. Florür ve potasyum içeren diş macunları bu bakımdan etkilidir. 

Kişide diş eti çekilmesi görülüyorsa diş hekimi tarafından dentin hassasiyeti tedavisi uygulanması gerekebilir. Eğer açık kök yüzeyleri varsa dolgu uygulanabilir. Bazı durumlarda protez de gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda evde yapılan bazı yöntemler hassasiyete iyi gelebilir. Örneğin tuzlu su ile gargara yapmak bu duruma iyi gelmektedir. Bu gargara günde birkaç kez yapılabilir. 

Dişinde hassasiyet olan kişiler ise diş fırçalama yöntemlerine dikkat etmelidirler. Fırça seçimi bu bakımdan oldukça önemlidir. Kalın ve sert yüzeyli fırçalar yerine, yumuşak kılları olan fırçalar tercih edilmelidir. Fırçalama işlemi esnasında ise hareketler diş çevresinde daireler çizecek şekilde olmalıdır. Bu esnada fırçayı fazla bastırmamaya ve diş minesine zarar vermemeye dikkat edilmelidir.

Yemek yemenin ardından dişlerin arasına yemek artığı sıkışması durumunda septal ağrı ortaya çıkabilir. Yemek artıkları diş etine baskı yaparak bu duruma neden olurlar. Eğer yemek artıkları gerektiği gibi temizlenmezse bu ağrı görülebilir. Bu yüzden yemek yedikten sonra dişler düzgün bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş ipi ise daha iyi bir temizleme için yardımcı olur. 
Ağrılı olan bölgeye soğuk baskı uygulamak da yardımcı olabilir. Özellikle travma nedenleri diş ağrıları için etkili bir yöntemdir. Soğuk uygulamak, ilgili bölgedeki kan damarlarını kasar, ödem ve inflamasyonu azaltır. Böylece ağrının şiddeti daha az hissedilir hale gelir. Ancak soğuğu direkt olarak cilde uygulamamak gereklidir. Buz torbası bir havlu ile sarılarak uygulanmalıdır. Soğuk kompres 15-20 dakika süre ile uygulanabilir. Bu uygulama birkaç saatte bir tekrarlanabilir. 

Gece meydana gelen diş ağrısı için de uygulanabilecek olan bazı yöntemler bulunmaktadır. Böylece sağlıklı bir gece uykusu da sağlanabilir. Uyku esnasında başın yüksekte tutulması bu aşamada etkili olmaktadır. Ayrıca uyku öncesinde asitli ve aşırı soğuk içecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir. Aynı şekilde sert yiyecekler de tüketilmemelidir. Eğer uyku öncesinde ağrı devam ediyorsa ağrılı bölgede soğuk kompres yapılabilir. 

Eğer ağrının sebebi dişteki çürük ise dolgu gerekebilir. Bu durumda dişteki boşluk alternatif bir materyal ile doldurulur. Eğer ağrı sinüs enfeksiyonu kaynaklı ise antibiyotik kullanımı enfeksiyonun giderilmesi için gerekebilir. Ancak bütün bunlara gerek kalmaması için öncelikle dişlere her gün gereken bakımın düzenli olarak yapılması gereklidir. Diş ağrısı hayat kalitesini oldukça olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Bu nedenle en ufak bir ağrı bile göz ardı edilmemelidir. Diş kontrollerinin her sene düzenli olarak yapılması ile potansiyel ağrı ve enfeksiyonların önlenmesini sağlayacaktır. 

Öfke patlamalarınızın sebebi bu eksiklik olabilir! Öfke patlamalarınızın sebebi bu eksiklik olabilir!

Sırasıyla Diş Ağrısı Nedenleri;

Diş ağrısı birçok farklı nedene bağlı olabilir. En yaygın diş ağrısı nedenleri şunlardır:

Çürük: Diş çürüğü, diş minesinin ve devamındaki dokunun çürümesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyonudur ve diş ağrısına neden olabilir.
Diş eti hastalıkları: Gingivit veya periodontit gibi diş eti hastalıkları, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur ve diş ağrısına yol açabilir.
Diş siniri enfeksiyonu: Çürük, diş eti hastalıkları veya diş kırılması sonucu diş siniri enfeksiyonu meydana gelebilir ve bu durum şiddetli diş ağrısına yol açabilir.
Temporomandibular Eklem Bozukluğu (TMJ): TMJ bozukluğu, çene ekleminde ağrıya ve sertliğe neden olabilir ve bu da diş ağrısına yol açabilir.
Diş sıkma ve gıcırdatma: Diş sıkma ve gıcırdatma, dişlerin aşınmasına, çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir ve diş ağrısına yol açabilir.
Hassas dişler: Bazı insanlar, sıcak, soğuk veya tatlı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası diş ağrısı yaşayabilir. Bu durum, diş minesinin aşınması veya diş etlerindeki çekilme gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir.
Diş çıkarma: Diş çıkarma sırasında diş etlerinde şişme ve hassasiyet olabilir ve bu durum da diş ağrısına neden olabilir.
Sinüzit: Sinüzit, burun tıkanıklığına ve burun akıntısına neden olabilir ve bu durum, diş ağrısına neden olabilir çünkü sinüsler dişlerin yakınında yer alır.

Bir türlü geçmek bilmeyen diş ağrısı için uzmana başvurmanızda fayda var.  Unutmayın bu konuyu kulak ardı etmeniz dişinizi kaybetmenize ve başka tahribatlara  neden olabilir.
 

Editör: Merve Kiraz