GÜNDEM

Deprem sonrası akıllarda ki soru; “En sağlam beton hangisi?”

Türkiye’de meydana gelen depremler sonrasında yine akıllara aynı soru geldi, sağlam beton nasıl olur?

Abone Ol

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki 7.7 ve Elbistan ilçesindeki 7.6 büyüklüğündeki depremler depremlerde on binlerce ev yıkıldı, 30 binden fazla vatandaşımız vefat etti. Yaşanan üzücü felaketin ardından binaların depreme dayanıklılığı konusunda vatandaşlar araştırmalarını sıklaştırdı. Özellikle “En sağlam beton hangisi? İnşaat için hangi beton kullanılmalı?” gibi soruları sıklıkla akla gelmeye başladı.

Olası bir deprem riskine karşı elden geldikçe güvenlik önlemlerini almak son derece önemli. Kapısından penceresine, duvar boyasından musluk başlarına kadar her detayını inceleyerek milyonluk evler satın alınıyor ya da kiralanıyor. Fakat görünüşü güzel olmasına rağmen depreme dayanıklı diye satılan veya kiralanan evler bir depremde yerle bir olabiliyor.

Betonları kırılma, çekilme, esneme ve kayma gibi etkilerinden muhafaza etmek için beton dayanımı olarak bilinen işlemlerin uygulanması gerekir. Ayrıca yapıların ve binaların inşası esnasında en sağlam beton kullanılmalıdır. C30, C35, C40, C45 ve C50 beton sınıfları en sağlam betonlardır. 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.

2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir. Fakat uzmanlar C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasının yeterli olmadığını iddia ediyor.

Yönetmelik’te dürabilitenin yani dayanıklılığın sağlanması için beton dayanım sınıflarının daha da yükseltilmesi çok önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar Yüksek dayanım sınıflarında ve kalite belgeli betonlarla inşa edilen binaların depremde alacağı hasarın daha az olacağını ifade ediyor.