İhtiyaç fazlası alınan gıdalar ne yazık ki israfa dönüşüyor. En çok israf edilen yiyeceklerin başında ise ekmek geliyor. Fazla alınan ekmekler artıyor ve zamanla bayatlayarak tüketilmeyecek hale geliyor ve israfa neden oluyor. 

İsrafın önüne geçmek mümkün!

Artan ekmekleri galeta unu, köfte harcı veya çorba içlerinde tüketmek yaşanan ve gitgide artan israfın önüne geçebilir.
Böylece bayatlamış ekmekleri pratik lezzetlere dönüştürebilirsiniz. 

Galeta unu:
Bayat ekmeklerinizi minik küpler halinde doğrayın. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine aralarında boşluklar kalacak şekilde yerleştirin. 150 derecelik fırında üzerleri hafif kızarana kadar yavaş yavaş pişirin. Çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından mutfak robotundan geçirin. İyice incelttikten sonra elekten geçirin. Kavanozların içinde ya da kilitli buzdolabı poşetinin içinde oda sıcaklığında muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

Kruton:
Küp ekmeklerin üzerine nane, pul biber, kekik, toz kırmızı biberi, sarımsak tozu ve tuzu dilediğiniz kadar serpin. Zeytinyağını üzerine gezdirip harmanlayın. Küp ekmekleri tepside iyice yayarak 170 C fırında kızartın. Çorbalarınızla afiyetle tüketin!

Çamaşır makinesindeki kireç ve kötü kokulara nasıl son verilir? Çamaşır makinesindeki kireç ve kötü kokulara nasıl son verilir?

Yumurtalı Ekmek Kızartması:
3 yumurta, yarım su bardağından daha az süt, tuz ve istediğiniz diğer baharatları karıştırın ve dilimlenmiş ekmekleri bu karışıma batırarak kızgın yağda kızartın. Ya da fırınlayın.

Bayat Ekmek Pizzası: 
Ekmeklerinizi küçük küçük doğrayın bir kaba koyup üzerine 1 çay bardağı süt, 2 adet yumurta, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik, ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra tepsiye yağlı kağıt serip ekmeği boşaltıp iyice yayarak bastırın. Üzerine ketçap sürün. Önce biraz kaşar peyniri daha sonra diğer malzemeleri karışık olarak üzerine koyup biraz tuz serptikten sonra 180°C fırında, üzerleri pişene kadar pişirin.

Bayat Ekmek Suflesi:
3 yumurta  az miktar tuz ekleyip çırpın.  Üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ 2 su bardağı süt ekleyip karıştırın. 1 su bardağı lor peyniri yada beyaz peynir ile baharatlarını ekleyin. Ekmekleri küçük küpler şeklinde kesin. Sufle kaplarının yarısına kadar ekmekleri doldurup üzerini sütlü karışımla ıslatın. Biraz kaşar peyniri rendesi serpip tekrar ekmek ekleyin. Tekrar sütle ıslatıp en üstüne bolca kaşar rendesi serpin. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
 

Editör: Sena ERDOĞAN