Gece terörü, uyku sırasında ortaya çıkan bir durum. Tıp dilinde adı parasomnia olan gece terörü, genellikle çocukluk döneminde görülür, ancak yetişkinlerde de nadiren ortaya çıkabilir. Bu hastalık uykusunu alamayan çocukların yaşam kalitesini düşürerek, beslenme düzenlerine de zarar verir. Devamında huysuzluk, saldırganlığı da getirme ihtimali yüksek olan bu hastalık neden olur belirtileri neler ve tedavisi var mı?

GECE TERÖRÜNÜN NEDENLERİ

Gece terörünün doğrudan nedeni bilinmemekle beraber gece terörüne neden olan bazı hastalıkla olabilir:

Psikolojik sorunlar, stres, ateşli hastalıklar gibi sebeplerin yanı sıra 3 yaş altında ki bebeklerin günlük uyku düzeninde yaşanan kesinti ve düzensizlikler de buna sebep olabilir.

GECE TERÖRÜ BELİRTİLERİ

Uyku sırasında birden oturma, bağırma, korkarak çığlık atma

Çok hızlı soluk alıp verme, kıvranarak çığlık atma

Korkan çocuğun odada olan annesini görmemesi ve korkmaya devam etmesi

Çocuğu bu sorunu yaşayan aileler mutlaka sabırlı ve sakin davranıp birkaç dakika içinde durumun geçeceğini bilerek beklemeli. Genellikle çocuğun uyandırılmaması beklenmesi tavsiye edilir.

Burun estetiği ameliyatı riskleri neler? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli Burun estetiği ameliyatı riskleri neler? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli

Bu durumların önüne geçebilmek için:

Çocuğun uyuyabileceği stressiz bir ortam sağlamak, odayı konfor düzeyine göre güzel aydınlatmak, uyku öncesi güzel bir banyo yaptırmak ve yemek saatlerinin ayarlanarak uyku öncesini ılık sütle desteklemekte fayda var.

TEDAVİ YOLU

Gece terörü çocuklar büyüdükçe geçen bir durum. Bu sebeple aileler için çok endişe gerektiren bir durum olmamalı. Eğer çocuk her gece aynı saatte sorun yaşıyorsa bu saatten önce uyandırmakta fayda var.

Editör: Yasemin Dülgeroglu