Türk mutfağının olmazsa olmazları arasındaki börek her yöremizde farklı çeşitlerde yapılmakta. Özellikle su böreği birçok yörede farklı teknikler ve püf noktalarla hazır edilmekte. Özellikle Erzincan’da oldukça meşhur olan su böreği özellikle düğünlerin, davetlerin vazgeçilmez menüsü içerisinde yer alır. Yapımı oldukça zahmetli ve maliyetlidir. Tabi hal böyleyken lezzetinden sual olunur mu?

Erzincan usulü su böreği nasıl yapılır? İşte detaylarıyla su böreğinin aşamaları;

Yufka, maya, un ve patates ile hazırlanan dolayısıyla klasik peynirli su böreğinden farklı bir tarif olan Erzincan usulü su böreği genellikle çayla birlikte servis ediliyor. 

Ortalama 1,5 saat içerisinde hazırlanan, hizmet veren pastane ve fırınların neredeyse tamamında günün her saati taze olarak bulabileceğiniz su böreği bakın evde nasıl hazırlanıyor;

Su Böreği için malzemeler

·        4 yumurta

·        1 su bardağı su

·        2 yemek kaşığı yoğurt

Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti Erzincan Güncel Medya ve Erzincan Birlik Medya temsilcileri Süleyman Karaman’ı ziyaret etti

·        2 yemek kaşığı zeytinyağı

·        1 tatlı kaşığı tuz

·        Aldığı kadar un

Su Böreğinin iç harcı için malzemeler

·        500 gram çökelek

·        Bir tutam maydanoz

·        İstenilen iç harçta koyula bilir tercihinize kalmış.

Hamurların serildikten sonra arasına koyulacak malzemeler

·        Zeytinyağı

·        (Sıvı yağ da olabilir)

Derin bir kaba önce yumurtaları kırıyoruz sonra yoğurdu, tuzu ve yağı koyup karıştırıyoruz. Aldığı kadar unu koyup kulak memesinden biraz sert bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra 12 bezeye bölüyoruz yarım saat dinlendiriyoruz. Bezeleri çok ince olmayacak şekilde açıyoruz. Fırın tepsisini yağlayıp yufkanın birini bütün seriyoruz. Diğer yufkaları üst üste koyup dörde bölüyoruz. Bir tencereye su koyup kaynatıyoruz dörde böldüğümüz yufkaları tek tek önce sıcak suya sonra soğuk suya atıp elimizle süzdürüp tepsiye seriyoruz iki sırada bir yemek kaşığı zeytinyağı döküyoruz yufkaların yarısı geldiğin de aralara kuru yufka koyup iç harcı döküyoruz iç harcın üzerine de kuru yufka serip yağ döküyoruz. Geri kalan yufkaları da haşlayıp en üste 2 yemek kaşığı yağ gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 

Deneyecek olan herkese şimdiden afiyet bal şeker olsun.

Kaynak; www.nefisyemektarifleri.com

Editör: Merve Kiraz