SAĞLIK

Cilt yaşlanmasını önlemek için tedbirler

25 yaş sonrası başlayan ince kırışıklıklara karşı gerekli önlemler alınmadığı takdirde, zamanla daha da derinleşen kırışıklar, lekeler ve hatta ilerleyen yaşlarda yüzde boşluklar ve sarkmalar oluşmaya başlar.

Abone Ol

Ciltte yaşlılık belirtilerinin tespit edilmesi durumunda, bu belirtileri çeşitli yöntemlerle kontrol altına almak mümkün.  Belirtilerin giderilmesi yaşlanmış cilt bakımı yapmayı gerektirdiği gibi, henüz ortaya çıkmamış belirtileri önlemek için de çeşitli yollara başvurulabilir. 
Güneş lekeleri çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabildiği gibi, yaşlanma dışında bazı problemler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, altta yatan başka bir sağlık probleminin olmadığından emin olmak gerekir. Yaşlanma ile alakalı lekeler için, en az 30 koruma faktörüne sahip güneş kremlerinin kullanılması ve güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaya yönelik tedbirlerin alınması tavsiye edilir. 
Kuru ve kaşıntılı cilt için, öncelikle bir dermatolog değerlendirmesine başvurmak gerekir. Ciltte kuruluk ve kaşıntıya neden olabilen çeşitli sağlık sorunları da problemin kaynağını oluşturabilir. 
Kırışıklıklar ve sarkmalar için, cildin güneşten en a 30 faktörlü bir güneş kremi ile korunması önemlidir. Özellikle güneşe daha çok maruz kalan alın ve kol gibi bölgelerin güneşe maruz kalınmasından korunması gerekir. Sigaranın ve alkolün bırakılması faydalıdır.  A vitamini, C vitamini, retinoid ve antioksidan içerikli kremlerin uygulanması yararlı olacaktır. Beliril bölgelerdeki kırışıklık ve sarkmaların giderilmesi için botoks veya dermal dolgu uygulamaları etkilidir.
Uyumak için veya gün içinde, karın üstü yerine sırt üstü uzanmak ve özellikle yüzdeki kırışıklıkların önlenmesi için kaş çatma, dudak büzme gibi yüz kaslarını kasan ifadelerden mümkün olduğunca uzak durmak faydalıdır.
Yüzdeki kasılmaların ve vücuttaki genel stres yanıtının engellemesine yönelik, düzenli egzersiz yapılabilir; derin nefes alma egzersizleri, yoga veya meditasyon gibi stres azaltıcı faaliyetler yapılabilir.