Yaz aylarının korkulu rüyası olan sivrisinekler özellikle bazı özelliklere sahip olan kişileri hedef alabiliyor. Genel olarak sivrisinekler bazı kan gruplarını, açık tenlileri, derisi daha ince olanları daha çok ısırır gibi genel bir düşünce hakim.
Kan Grubu:
Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
Koku:
Araştırmaya göre vücudun ürettiğin karbondioksit miktarı sivrisinekler için vücudu daha cazip bir hedef haline getiriyor. Metabolizması hızlı olanlar daha fazla karbondioksit salgılıyor ve ter üretiyor. Sivrisinekler 60 metreden karbondioksidin kokusunu alabiliyor. Sık sık sabunla suyla duş yaparak ter kokusunu azaltıp sivrisinek ısırması için daha az riskli duruma gelmek mümkün.
Vücut Isısı:
Genetik ve fizyolojik farklılıklara göre değişen vücut ısısı sivrisenak ısırığında önemli rol oynuyor. Sivrisinekler kanın deriye daha yakın olduğu bölgeleri tercih ediyor. Bu nedenle vücut ısısı biraz daha fazla olanların ısırılma olasılıkları daha yüksek oluyor.
Cinsiyet - Hamilelik - Fazla kilo:
Korbondioksit salınımında da kişinin metabolik hızı etkili. Erkekler, hamileler ve fazla kiloda olan kişilerin metabolizma hızı diğerlerine göre daha fazla olduğu için karbondioksit salınımı dolayısıyla sivrisinekler tarafından ısırılma ihtimali de artabiliyor.
Kıyafet rengi:
Bir araştırma sonucuna göre sivrisinekler yeşil, mor, mavi ve beyazın daha soğuk tonlarını görmezden gelmeyi tercih ediyor. Bunun yanında bazı renkler daha cazip geliyor. Bu renkler turuncu, kırmızı ve siyahlar oluyor. Bu renklerin çoğunun uzun ışık dalga boylarına karşılık geliyor.