Böbrek taşı sancısı yaşıyorsanız:

Bol su içmek, taşların idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmeye özen gösterin. Sıcak bitki çayları, ıhlamur, papatya ve zencefil gibi içecekler böbrekleri rahatlatmaya ve spazmı hafifletmeye yardımcı olur. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanarak ağrınızı hafifletebilirsiniz. Ilık duş veya banyo yapmak kaslarınızı gevşetmeye ve ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Böbrek taşı sancısı şiddetliyse ve evde uyguladığınız yöntemlerle geçmiyorsa doktora başvurmanız önemlidir. Doktorunuz, taşın boyutunu ve yerini belirlemek için görüntüleme testleri isteyebilir ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Böbrek taşı sancısını önlemek için:

Günde en az 2-3 litre su içmek böbrek taşlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Bol meyve, sebze ve tam tahıllı ürünler tüketin. Tuz, kırmızı et ve işlenmiş gıdalardan fazla tüketmeyin.  Düzenli egzersiz yapmak böbrek taşlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Fazla kilolu veya obez olmak böbrek taşı oluşum riskini artırır. Ailenizde böbrek taşı öyküsü varsa veya böbrek taşı riskini artırabilecek başka sağlık problemleriniz varsa doktorunuza danışın.

Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor

Böbrek taşı sancısı, zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, böbrek taşı sancısı yaşıyorsanız doktora başvurmaktan çekinmeyin.

Editör: Adem Küçükkaya