SAĞLIK

Böbrek sağlığına dikkat!

İnsan vücudunun en önemli organlarından olan böbrek sağlığı için alınması gereken bazı tedbirler var.

Abone Ol

Böbrekler atık ürünleri vücuttan uzaklaştırır, yenen gıdaların, kullanılan ilaçların metabolizması sonucu ortaya çıkan üre, ürik asit ve diğer zehirli maddelerin idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. Vücudun su ve elektrolit dengesini korur, fazla suyu atarak sıvı dengesini, asit alkali dengesini, tuz ve mineral dengesini korur. Kan basıncını düzenler, kan basıncını kontrol eden renin hormonunu sentezler. Kemik sağlığını destekler. Kemiklerimizi güçlü ve sağlıklı tutan D vitaminini, aktif formu olan Kalsitriole çevirir. Kan yapımına yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olan Eritropoetin hormonunu sentezler.

Az su içmek, aşırı su kaybı, doktorlara danışmadan kullanılan ilaçlar, toksinler, kalp yetmezliği, yüksek kan şekeri, karaciğer yetmezliği, böbrek taşları ve bazı tümörler hastalığı oluşturabilir. Ağrı, yorgunluk, halsizlik, göz çevresinde şişlik, ayak ve ayak bileklerinde şişme, mide bulantısı, iştahsızlık, kuru ve kaşıntılı deri, idrarda artma veya azalma, sık idrara çıkma, idrarda kan, idrar renginde koyuluk, köpüklü idrar, kas krampları, uyumakta güçlük, nefes darlığı, ağız kokusu, baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirtiler böbreklerin sağlıksız olduğu mesajını verir. 
Böbrek sağlığı için ilaçları dikkatli kullanın. Reçetesiz satılan ilaçları doktora danışmadan kullanmayın. Fazla tuzdan kaçının. Çok tuzlu yiyecekler kandaki mineral dengesini bozarak, böbreğin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir. Susuz kalmayın. Günde 8-10 su bardağı su için. Sağlıklı ve dengeli beslenme yapın. Egzersiz yapın. Haftada en az 3 gün yarım saat yürüyüş yapın. Alkol ve sigara gibi toksik yapıcı maddeleri kullanmayın.