Türk kültürünün ayrılmaz yemek ikilileri yüz yıllardır süregelir. Kuru fasulyeden pilava, patatesten köfteye geniş bir yelpazesi bulunur. 
Ancak uzmanlar bilindik ve meşhur olan bu yemek kombinasyonlarının birlikte tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, bazı yiyecek türlerinin sindirilmesi için gereken sürenin farklı olması sebebiyle ayrı ayrı tüketilmesi gerektiğini aktarıyor. İşte uzmanlara göre ayrı tüketilmesi gereken yemekler;

Midede ki gastrit ve ülserin kesin çözümü ne? Midede ki gastrit ve ülserin kesin çözümü ne?

Kuru Fasulye - Pilav

kuru fasulye pilav_1279x960
Kuru fasulye, nohut gibi gıdalar protein, kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakır ve B grubu vitaminleri yönünden oldukça zengin oldukları için mutlaka tüketilmeli. Ancak yanında pilav tüketirken dikkatli olmakta fayda var. Pirincin glisemik indeksinin yüksek olması nedeniyle iyabet hastalığı, insülin direnci gibi rahatsızlıkları olumsuz yönde itkileyebilir. Bu nedenle fasulyenin yanında salata ya da meyve gibi gıdaların tüketilmesi daha sağlıklı olur.

Köfte – Ayran
Çok iyi bir demir ve B12 kaynağı olan et grubu yiyeceklerin vücut tarafından yeterince emilmemesi kansızlık gibi hastalıklara neden olur.  Kafeinli içecekler, süt ürünleri, kepek vb. demir emilimini azaltabilir. Bu nedenle köfte ile ayranın birlikte tüketilmemesi gerekir.

Ispanak - Yoğurt
Ispanağın içinde bulundurduğu C- A- K vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko gibi özellikler birçok hastalığa iyi gelmesini sağlıyor. Halk arasında da şifa deposu olarak bilinen ıspanağın yoğurtla tüketilmesi demir emilimini engelleyebileceğinden çok önerilmiyor. 

Balık - Yoğurt
 Balık çabuk bozulabilen bir gıda olduğundan herhangi bir bozulma durumunda yoğurtla birlikte tüketilirse sindirim sistemi bozukluklarına neden olabiliyor. Balıkta bulunan histamin adlı proteinin miktarı balık bayatladığı zaman artar. Yoğurtta da histamin bulunur, dolayısıyla bayatlamış bir balık ile yoğurt yenildiği zaman histamin artışı zehirlenme belirtilerine neden olur.

Yemek Sonrası - Kahve / Çayçay_1280x910
Yenilen yemeklerden aldığımız demirin emilimi hemen yemek üstüne içilen çay, kahve nedeniyle çok azalır.  Bu nedenle çok sevilen bu gelenek aslında doğru değil.

Editör: Sena ERDOĞAN