SAĞLIK

DİKKAT; Kaçırınca dilde yanma veya karıncalanma hissine neden oluyor

Ananası fazla tüketince ne gibi yan etkilerinin olduğunu biliyor musunuz?

Abone Ol

Sağlığa bmirçok faydası olan ananas fazla tüketildiğinde ters etki edebiliyor. Uzmanlar, ananasın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda kişilerde yan etkilerin görülebileceğini aktarıyor.

Uzun süre taze kalabililen ve en dayanıklı meyvelerden biri olan ananas, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, hücresel hasarı azaltması ve sindirimi desteklemesi ile biliniyor. Ancak uzmanlara göre fazla tüketilen her şeyin olduğu gibi anansında fazlasının vücuda zararı dokunuyor.  Faydaları ile öne çıkan ananas bu durumda kişinin sağlığına zarar veriyor.

Ananasın 5 yan etkisi 

1- Dilde yanma veya karıncalanma hissi

Ananas fazla tüketildiğinde ağızda kaşıntı, dilde yanma veya karıncalanma hissine neden olabilir. Ananasın içerdiği bir enzim topluluğu olan bromelain, proteinleri parçalar ve dilin ağrımasına neden olabilir.

2- Kan şekeri seviyesini artırabilir

Ananasın fazla tüketiminden sonra kan şekeri seviyesi artar. Kişilerde baş ağrısı, sık idrara çıkma ve artan susama hissi ile ortaya çıkar.

3- Dişlerde duyarsızlaşma/Diş çürümeleri

Ananasın oldukça asidik olması diş minesini yumuşatarak diş çürümesine yol açabilir.

4- İlaçlarla etkileşime girme

Etrasiklin ve amoksisilin gibi içeriklere sahip olan bazı ilaçlarla etkileşime giren ananas, kanlı burun, göğüs ağrısı, ateş, titreme, baş dönmesi gibi bazı yan etkileri tetikleyebilir.

5-Alerjik reaksiyonlar

Ananas, çocuklarda yaygın olan oral alerji sendromuna sebep olabiliyor. Dudaklarda hassasiyet ve şişme aynı zamanda boğazda karıncalanma hissine neden olabilir.