Bingöl-Elazığ Karayolunda Yoğun Kar Yağışı Ulaşımı Zorlaştırıyor Bingöl-Elazığ Karayolunda Yoğun Kar Yağışı Ulaşımı Zorlaştırıyor

Bingöl'ün 1788 rakımlı Yedisu ilçesinin Elmalı köyüne bağlı Yukarı Salkımlı mezrasında yaşayan Nihat Sağlık ve kuzenleri, çetin kış koşullarına rağmen 300 küçükbaş hayvanla hayatlarını sürdürüyor. Yüksek dağlarda, doğanın ve iklimin tüm zorluklarını göğüsleyen Sağlık ailesi, besicilik ve tarım yaparak geçimlerini sağlıyor.

Aile üyeleri, yılın 12 ayı boyunca hayvanlarının bakımı ve beslenmesi için gece gündüz demeden yoğun bir mesai harcıyor. Özellikle kış aylarında zorluklar katlanarak artıyor. Her yıl, sonbaharda Peri Suyu'nun karşısındaki 300 küçükbaş hayvan kapasiteli ahıra, evlerinin hemen yanındaki küçük ahırdan saman ve yem taşımak için güçlükle çalışıyorlar. Ancak, bu zorlu işin en tehlikeli kısmı, hayvanlarına yem taşırken karşılaştıkları doğa koşulları ve suyun üzerinde kurdukları tahta köprüden geçiş.

Buz Tutan Suyun Üzerinde Tehlikeli Yolculuklar

Peri Suyu'nu geçmek, hayvanlarıyla birlikte tehlikeli bir yolculuğa çıkmayı gerektiriyor. Kışın sert soğukları ve kar fırtınaları, tahta köprüyü kayganlaştırarak daha da riskli hale getiriyor. Zaman zaman buz tutan sular, hayvanları sürüklüyor ve köprüde kayarak düşmelerine neden olabiliyor. Bazı hayvanlar, suya düşüp akıntıya kapılarak telef olabiliyor. Bu gibi durumlarda besiciler, hayvanlarını kurtarmak için suya atlamak zorunda kalabiliyorlar.

Yedisu’nun zorlu coğrafyasında hayvancılık yapmak, özellikle kuzulama döneminde oldukça sıkıntılı. Yüksek debili Peri Suyu, Mart ayında coşarak tahta köprüyü yıkabiliyor. Bununla birlikte, nehrin taşması sonucu hayvanların bakımına ulaşmak da imkansız hale geliyor.

“Devletimizden Bir Köprü Yardımı Bekliyoruz”

37 yıldır hayvancılıkla uğraşan Nihat Sağlık, bu zorlukları şöyle anlatıyor: "Yaşamımızı hayvancılıkla sürdürüyoruz ama doğanın ve iklimin getirdiği engellerle her gün mücadele ediyoruz. Kış aylarında suyun buz tutması, köprünün kayması gibi tehlikelerle karşılaşıyoruz. Özellikle kuzulama zamanlarında geç kalabiliyoruz, kuzularımız telef oluyor. Eğer devletimiz buraya bir köprü yaparsa, hem hayvancılığımız gelişir, hem de bu tür zorluklarla daha kolay başa çıkabiliriz." Sağlık, kış aylarında en büyük sıkıntılarının, hayvanlarına besin taşımak için geçtikleri tehlikeli köprü olduğunu belirtiyor.

Sağlık’ın kuzeni Ekrem Sağlık da zorlu koşullarda hayvancılık yapmanın, hayatta kalma mücadelesine dönüştüğünü söylüyor. "Bu yıl kış erken geldi ve daha çetin geçiyor. Kar fırtınaları nedeniyle bazı günler ahırlara geçemiyoruz, hayvanlarımız aç kalıyor. Buraya, bu zorlukları aşabileceğimiz bir köprü yapılmasını çok istiyoruz."

Yedisu’da hayvancılıkla geçim sağlayan aileler için devletin bu bölgeye yapacağı bir köprü, hem can kayıplarını engelleyecek hem de bölgedeki hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Kaynak: aa