YAŞAM

Bilimsel olarak kanıtlanmış 3 erkek tipi

Araştırmalara göre erkekler üç temel kategoride ayrılıyor.

Abone Ol

Bilin insanları, çalışmalarında erkeklerin 3 temel kategoriye ayrıldığını ve tüm erkeklerin bu üç kategoriden birine mutlaka uyduğunu iddia etti. British Columbia Üniversitesi araştırmacıları erkek kategorileri ile ilgili bir çalışma gerçekliştirdi. Yapılan araştırmada farklı kültürel geçmişe sahip  19 ve 43 yaş arasındaki 92 heteroseksüel erkek incelendi. Buna göre erkekler;

- Neo-gelenekçi

- Eşitlikçi

- Yenilikçi

olmak üzere 3 kategoriye ayrıldı.

 Neo-gelenekçi erkekler:  İlişkide maddi güç ve koruma sağlamak gibi geleneksel cinsiyet rollerini üstlenen erkekler.

Eşitlikçi erkekler: İlişkide ortaklık arayışında olan ve karşılıklı alma verme ilişkisine vurgu yapan daha denk bir birliktelik arayışı içerisindeki erkekler. Ancak bu erkeklerin ev işlerini  yarı yarıya paylaşarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama kavramını kavramakta hala zorlandığı söyleniyor.

Yenilikçi erkekler: Kimin ne yapacağını belirlemek için eşleriyle düzenli olarak fikir alışverişinde ve hedef odaklı konuşmalar yaparak cinsiyet eşitliğine önem veren erkekler.

Araştırmacılar bu farklı erillik tarzlarının hem artıları hem de eksi yönlerinin bulunduğunu aktarıyor. Örneğin toplumsal cinsiyet eşitliğini ve sosyal adaleti aktif olarak destekleyen erkeklerin, ruh sağlıkları daha iyi oluyor. Buna karşılık bu idealleri desteklemeyen erkeklerin ise sosyal hayattan dışlanmaya veya eleştiriye maruz kaldıkları belirtiliyor.