Bayram geleneklerimizin olmazsa olmazı tatlılar için ceviz talebi her geçen gün artmaya devam ediyor. Ceviz fiyatları 2023 yılında kilo (kg) bazında 136₺'. Ancak alacağınız cevizin türüne göre fiyat değişmekte. Normal kabuklu ceviz 136₺ iken kabuksuz ceviz 266₺ fiyatında. 1 kilo Toptan Ceviz ise 499,00 TL  aralığında.

Tatlılarla birleşiminin ardından damak çatlatan bir doyuma ulaştıran cevizin fayda ve özellikleri yanında tatlılar ile kullanımına kadar için birçok bilgiyi sizlere sunuyoruz.

Ceviz

Türkiye yetiştirilmeye oldukça elverişli olan ve Erzincan’ın en meşhur ürünlerinden olan Ceviz, insan sağlığı için oldukça etkili faydalı özelliklere sahiptir. Erzincan Kemah cevizi, İnce kabuklu, az pürüzlü, oval şekillidir. Kabuktan ayrılması kolay olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.

Erzincan Cevizi uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir. Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir.

Ceviz önemli bir sağlıklı yağ, protein ve lif kaynağıdır. Ağaçta yetişen kabuklu bir meyve olan ceviz, tek tohumludur ve sert kabukludur. Cevizin sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunur. Tek başına tüketilebilen ceviz çorbalarda, makarnalarda, salatalarda ve tatlılarda da kullanılır. Önemli bir kuruyemiş olarak magnezyum, sodyum, demir, B vitamini, C vitamini, çinko ve potasyum kaynağıdır. Bu kuruyemiş türü, %65 oranında yağ proteini içerir. Bu nedenle de çoklu doymamış yağlar açısından zengin bir özelliğe sahiptir. Ayrıca önemli bir Omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Bu önemli yağ asitleri kalp sağlığının korunmasında etkilidir. Bu nedenle günlük ceviz tüketimine önem vererek kalp sağlığınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Cevizde bulunan Omega-3 ayrıca beynin optimum düzeyde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kilo dengesinin korunmasında yardımcıdır, kemik sağlığı için önemlidir.

Ceviz Faydaları

Tüm ceviz türleri beyin sağlığı için gereklidir. Cevizde bulunan doymamış yağ asitleri beyin gelişimine yardımcı olur. Genel anlamda beyni ve hafızayı güçlendiren bir etki sağlar ve ayrıca nöral etkilerin iyileştirilmesinde yardımcıdır. Cevizin antioksidan etkisi de beyin için sayısız fayda sağlar. Bu özellik beynin sinir yapısının korunması ve düzenlenmesinde yardımcı olur. Bu nedenle cevizin her yaş grubu tarafından düzenli tüketilmesi gerekir. Özellikle erken çocukluk döneminde zeka gelişimine önemli bir katkı sağlayan ceviz, yetişkinlerde de zihinsel performansın artmasına yardımcı olur. Hafızasını güçlendirmek isteyen insanların sıklıkla tükettiği bu kuruyemiş, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan alzheimer riskini de düşürmeye yardımcı olur. Çocukların düzenli olarak ceviz tüketmesi de otizm ve hiperaktivite gibi sorunların oluşumunu önlemede yardımcıdır. Bu nedenle evinizden cevizi eksik etmemeli ve düzenli tüketmelisiniz.

Cevizi tatlıya koy sağlığını dengele!

Ceviz günümüzde en çok tercih edilen kabuklu kuru yemiş türlerindendir. Beyini andıran şekli olan ceviz, tadı yanı sıra sağlığa vermiş olduğu artı değer ile düzenli bir şekilde tüketilmesi gereken bir üründür.

Günümüzde çok fazla ceviz çeşidi bulunmaktadır. Juglans cinsi içerisinde en kaliteleri dendiğinde "Anadolu cevizi”, "İran cevizi” ve "İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. Regia’ dır. Bazılarına göre cevizin anavatanı İran iken bazılarına göre Çin’dir. Tarihinden kısaca bahsettiğimiz cevizin faydaları ise saymakla bitmez. Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan ceviz kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini yükselten kronik oksidatif stresi düzenli tüketilmesi halinde en aza indirger.
 
Faydaları saymakla bitmiyor

Patron ve işçiler şokta! Fatih Portakal yeni asgari ücreti resmen açıkladı Patron ve işçiler şokta! Fatih Portakal yeni asgari ücreti resmen açıkladı

Ceviz, bunların dışında; egzama hastalığına, alzheimera, kanda bulunan zararlı kolestrolün birikmesini önlemeye, kanı temizlemeye, şeker hastalarının tedavisine, prostat kanserini engellemeye, çocukların zeka gelişimine de fayda sağlamasına, grip ve nezleye iyi gelmesine, Sindirim sistemindeki bozukluğun giderilmesine, beyne iyi gelmesine, safra taşı oluşumunu engellemesine, yorgunluğu ve bitkinliği gidermesine, damar tıkanıklığı tedavisine, vücudu zinde tutması ve kuvvet vermesine kadar çok sayıda hastalığa derman olmaktadır.

Ceviz toz haline getirilerekte kullanılıyor

Sağlığa bu kadar faydası olan ceviz doğal haliyle yenildiği gibi toz haline getirilerekten tüketilebilir. Bu hali genel olarak tatlılarda tercih edilmektedir. Hazırladığınız tatlılarda kullanacağız ceviz onların lezzetine lezzet katacaktır. Ceviz eklenmiş bir tatlı tarifi yağ ve protein miktarını artıracağından o ürünü çok daha sağlıklı bir hale getirecektir. Ceviz içi hamur tatlılarında sıkça tercih edilen bir kuru yemiştir. Ceviz içi lezzetli ekmekler, kurabiyeler, kek ve muffinlerin içine eklenerek bu gıdaların tat vermesi sağlanmaktadır.
 
Tatlılarda kullanımı

Ceviz içi veya toz ceviz genelde şerbetli tatlıların içine koyulur. Muhallebili tatlıların içinde incirle birlikte de kullanılmakla beraber burada toz ceviz süsleme amaçlı olarak tercih edilmektedir. Ceviz, ceviz içi ve toz ceviz bunların dışında; baklava, kadayıf tatlısı, gül tatlısı, irmik tatlısı, balkabağı tatlısı, incirli cevizli muhallebi, cevizli muhallebi, havuçlu cevizli muhallebi, cevizli lokum, cevizli damla sakızlı lokum, cevizli tarçınlı lokum gibi tatlı çeşitlerinde de kullanılır.

Ceviz Çeşitleri ve Özellikleri

Ceviz çeşitleri pek çok özelliğe göre farklılık gösterir. En iyi ceviz türü arasından seçim yapmak isteyenler bu türler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Yabancı ve yerli ceviz türleri aşağıdaki gibidir:
Chandler cinsi ceviz türü 13 gram ağırlığındadır ve iç ceviz ağırlığı da bu orana eşittir. İnce kabuklu bir yapıya sahiptir. Açık renkli olan bu ceviz türü kabuğundan kolaylıkla ayrılır.

Yeni ceviz çeşitleri arasında yer alan franquette cinsi en geç uyanan ceviz türlerindendir. 11 gram ağırlığa sahip olan bu türün iç oranı da %50’dir. Orta kalınlıkta bir kabuğa sahiptir, açık renklidir ve yüksek kaliteli bir türdür.
Cisco ceviz türü yaklaşık 14 gramdır. Sert bir kabuğa sahiptir. Ortalama bir besin kalitesine sahiptir.
Serr cinsi cevizin ağırlığı 14 gram civarındadır. Kabuğu incedir.

Ceviz Kalori ve Besin Değeri

Ceviz kalori ve besin değeri bakımından zengindir. Yaş, kavrulmuş, soyulmuş ceviz türlerinin tümünin 100 gramı 654 kcal kaloridir. Günlük 1 avuç ceviz tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir. 25 grama denk gelen 1 avuç ceviz ortalama 160 kaloridir. 1 avuç cevizde günlük ihtiyacı karşılayacak oranda E vitamini, demir, folik asit, çinko, fosfor, potasyum, magnezyum ve omega 3 yağ asidi bulunur. Bu kuruyemiş türü alzheimer başta olmak üzere yüksek kolesterol ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar. Diğer besin ve kuruyemişlerle karşılaştırıldığında ceviz %80 daha fazla kalori, %622 daha fazla yağ, %114 daha fazla protein ve %41 daha az karbonhidrat içerir. Uzun, büyük, iri ceviz çeşitleri satın alarak hem kendinizin hem de ailenizin sağlıklı beslenmesine katkıda bulunabilir ve sağlıklı bir beslenme diyetine sahip olabilirsiniz.

Ceviz Nasıl Seçilir?

Ceviz çeşitleri ve özellikleri çok sayıda seçenek sunar. Evinize ceviz satın alırken bu çeşitler arasından en doğrusunu seçmeniz gerekir. En kaliteli ceviz seçimi yapmak için kabuklu almaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kabuğun kuru olması da önemlidir. Kabuksuz ceviz alacaksanız da paket ceviz satın almaya dikkat etmelisiniz. Alacağınız cevizin yağ ve lezzet oranı yüksek olmalıdır. Cevizin yağında acı bir tat alıyorsanız tüketmemelisiniz. Bu cevizin peroksit değerinin olduğunu gösterir. Ceviz ürünleri satın alırken tüylenme ve grileşme olanları seçmemeye dikkat etmelisiniz. Bu nedenle en doğru ceviz seçimi markası, TETT tarihi belli olan paketli ürünleri tercih etmenizde fayda var. Uzmanlar açıkta satılan cevizler yerine paketli olanları tercih etmenizi tavsiye eder. Ceviz dahil olmak üzere tüm kuruyemiş çeşitlerine göz atarak satın alabilir ve aldıklarınızı güvenle tüketebilirsiniz.

Ceviz Nasıl Tüketilir?

Ceviz besin değeri yüksek bir kuruyemiştir. Ayrıca ceviz yararları bakımından da önemlidir. Bu nedenle kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanında pek çok tarifte de kullanılır. Salatalara hem lezzet hem de sağlık katmak için eklenebilir. Ceviz tatlı tariflerinde de sıklıkla kullanılır. Bunun yanında suyu çıkarılan ceviz de sıklıkla tüketilir. Bu şekilde tüketim sağlamak için 2 adet cevizi ayıklayarak 1 bardak suya eklemelisiniz ve gece boyunca oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Ertesi sabah aç karnına içerek cevizleri yemelisiniz. Cevizin bu şekilde tüketiminin vücuttaki yağların yakılmasında yardımcı bir etki yarattığı söylenmektedir. Bunun yanında zihinsel destek sağlar. Ayrıca yüksek kolesterol ve damar tıkanıklığı üzerinde de olumlu bir etki yarattığı uzmanlar tarafından vurgulanır. Ancak bu şekilde tüketim öncesinde mutlaka bir doktor görüşü almalı ve bu kürü yalnızca haftalık periyotlarla uygulamaya dikkat etmelisiniz.

Erzincan'da yapılan bayram tatlılarının olmazssa olmazı olan ceviz ile yapılan yöresel tariflerimizle sizleri aydınlatmaya devam edeceğiz takipte kalın.

Editör: Merve Kiraz