Kirli ve nemli havlular; bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaların çoğalmasına zemin hazırlar. Özellikle ciltte enfeksiyon, sivilce ve diğer sağlık sorunlarının yayılmasına ve daha da artmasına neden olur. Bu nedenle havluların hijyeni bireyler için önem arz eder.
Havlular ne sıklıkta temizlenmeli?
Kişilerin kullanımının yanı sıra bulundukları konum itibari ile de dışkı, idrar gibi nedenlerle kirlenebilen havluların düzenli olarak yıkanması, bakterilerden arındırılması gerekiyor.
Uzmanlar, havluların her üç ile dört kullanımda bir temizlenmesini, şayet yapılamıyorsa her hafta mutlaka değiştirilmesi gerektiğini aktarıyor.
Nemli bir ortamda bulunan havluların küf oluşumunu önlemek için ise daha sık değiştirilmesi öneriliyor. Nemli havluların bakteri, mantar ve cilt enfeksiyonlarına neden olduğunu aktaran uzmanlar, havluların mikroorganizmaları barındırabileceğine ve bu nedenle havluların düzenli olarak yıkanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Ayrıca cilt enfeksiyonları veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin her banyo veya duşta temiz havlu kullanmaları gerekiyor.
Ne zaman yeni havlu almalı?
Havlularınızı düzenli olarak değiştirmenin ve temizlemenin yanı sıra, ne zaman yenisini alma zamanının geldiğini bilmek de önem arz ediyor.
Havluların yenisi ile değiştirilmesi gereken 5 durum:
1. Sarı lekeler varsa
2. Artık eskisi kadar su emmiyorsa
3. Yıkanmakla geçmeyen kötü bir koku varsa
4. Rengi fazlasıyla solduysa
5. İncelip yıprandılarsa