İslam dünyasında çok önemli bir yere sahip olan 10. gün anlamına gelen Aşure günü bereketin arttığı ve beraberliğin ebedi kılındığı bir gün olması dolayısı ile önemli bir gündür.

Bugün takvimler Muharrem Ayı'nın 10. Gününe denk gelen Aşure gününü göstermekte. Müslümanlar evlerinde pişirdikleri bu enfes lezzeti eşi, dostu ve komşularıyla paylaşarak evinin bereketini ve bolloğunu arttırmakta. Ana malzeme olarak buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker ve suyun kullanıldığı Aşure herkesin zevkine göre farklı malzemeler eklenerek yapılabilir. Her yerde olduğu gibi Erzincan’da da Aşure farklı tekniklerle yapılmaktadır. Biz sizlerle Erzincan’da en sık yapılan tekniğin tarifini paylaşacağız.

Peki  Erzincan usulü ile Aşure nasıl yapılır?

MALZEMELER

500 gr aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
2 adet elma
2 adet portakal
1 su bardağı sarı üzüm kurusu (sultaniye)
1 su bardağı kayısı
1 su bardağı dut ve ayva
1 su bardağı fındık içi
1 çay bardağı gül suyu
2-3 kg toz şeker
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı bal

Üzeri için:

Ceviz
Fındık
Dolmalık fıstık
Dolmalık üzüm
Badem
Nar
Kayısı
Tarçın

YAPILIŞI

Erzincan'da iki otomobil çarpıştı, 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı Erzincan'da iki otomobil çarpıştı, 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

Aşlık akşamdan iyice yıkanır ve büyük bir tencereye su konularak birkaç taşım kaynatılır. İlk kaynama suyu dökülerek yeniden su doldurulur ve tekrar kaynatılır. Ağzı kapatılarak sabaha kadar açılması beklenir.

Yeniden su konulur. Kaynamaya bırakılır. Diğer tarafta akşam ıslatılmış nohut ve kuru fasulye haşlanarak kabukları soyulur. Kaynamakta olan buğdaya ilave edilir. Elmalar soyularak küçük küçük doğranır. Portakal kabukları zar gibi doğranır. Üzüm ve doğranmış kayısı yıkanır ve pişmeye hazır olan buğdaya ilave edilir. Fındığı konur. Tüm bu malzemeler pişince şekeri ilave edilir. Biraz tatlıca olmalıdır çünkü soğuyunca tatsız kalabilir.

Tadına bakılarak şeker miktarı ayarlanabilir. Arzu edilirse süt ve gül suyu da ilave edilebilir. Bal konulur. Pişince kaselere alınarak soğutulur. Üzeri süslenir. Artık servise hazırdır.

Bu eşsiz lezzeti kendi gününde yemenin anlamı ve hazzı da ayrıdır. Tüm evlerde pişmesi ve dağıtılması bolluk ve bereketin yanında birliktelik duygusunu da beraberinde getirecektir. Şimdiden afiyet, bal, şeker olsun.
 

Editör: Merve Kiraz