YAŞAM

Alıcın faydaları nelerdir? Meyveyi mi sirkesini mi tercih etmeliyiz? Kimler Tüketmemeli?

Halk arasında yemişen, akdiken ve barutan isimleri verilen alıç meyvesi, 50’den fazla türüyle kırmızı, kırmızı-kahverengi, sarı renktedir. Yaprakları da faydalı olan alıç meyvesi ise hem taze hem de kuru olarak tüketilir. Son zamanlarda sirkesini de çok sık duymaya başladık. Peki alıç ne işe yarar?

Abone Ol

Yabani bir meyve olsa da alıcın faydaları göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Alıç meyvesinin en önemli özelliklerinden birisi de başta kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve demir olmak üzere yüksek miktarda farklı mineral maddeler içermesidir. Ayrıca, meyveler karbonhidrat, şeker ve vitamin (özellikle C vitamini) bakımından oldukça zengindir. Flavonoidler alıçta bol miktarda bulunur.

Antioksidan Zengini

Diğer meyveler gibi antioksidan deposu olan alıç, bu polifenol antioksidanları sayesinde serbest radikalleri uzak tutmaya çalışır. Böylelikle kanser, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, astım, enfeksiyonlar ve erken cilt yaşlanması gibi sorunların riski düşer.

İnflamasyona Karşı

Anti-inflamatuar özellik gösteren alıç meyvesi, diyabet, astım ve bazı kanser türleriyle ilişkili olan kronik inflamasyona karşı koruyucudur.

Tansiyonu Düşürebilir

Alıç, daralmış kan damarlarını gevşetip kan basıncını düşürebilir. Yüksek tansiyon sorunu olanlar alıç meyvesini tedavilerine destek amaçlı tüketebilir. Ancak tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kalbi Destekler

Kronik kalp yetmezliği olan kişilerdeki göğüs ağrısı şikayetlerine iyi geldiği araştırmalarla desteklenmiştir.

Kolesterol Karşıtı

Yüksek trigliserid ve düşük iyi kolesterol (HDL) seviyeleri damarlarda plak oluşumuna zemin hazırlar. Flavonoid ve pektin içeriği sayesinde alıç meyvesi, kolesterol seviyelerinde iyileşme sağlayabilir. 

Sindirimi İyileştirebilir

Eski zamanlardan beri alıç meyvesi, mide ve sindirim sorunları için kullanılmıştır. Lifli yapısıyla alıç sayesinde sindirime destek olarak kabızlığın önüne geçilebilir. Alıçtaki bileşikler yağlı ve protein açısından zengin gıdaların sindirimi için gerekli olan sindirim enzimlerinin üretimini ve aktivitesini artırabilir. Ayrıca prebiyotik içeriği sağlıklı bağırsaklar bakterilerini besler. Alıç, bağırsak enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılır.

Böbrek Taşına İyi Gelebilir

Alıcın böbrek taşlarına da iyi geldiği belirtilir. Ancak daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Cildi Gençleştirebilir

Güneşin veya ultraviyole ışınlarının etkisiyle bozulan kolajen yapısı nedeniyle erken cilt yaşlanması görülür. Alıç, antioksidan içeriğiyle bu yaşlanmaların önüne geçmeye yardımcı olur.

Sakinleştirebilir

Kaygıyı azaltmak için de yatıştırıcı etkisiyle alıç meyvesinden yararlanılabilir.

Alıcın faydalarından yararlanmak için “alıç nasıl tüketilir?” diye merak ediyorsanız birden fazla seçeneğiniz olduğunu bilin. Alıcı direkt çiğ olarak tüketebilirsiniz, ancak çekirdeklerini yememeye dikkat edin. Alıcın kurusuyla çay yapabilirsiniz. Alıcın yaprakları, meyveleri ya da çiçekleriyle de çay demleyebilirsiniz. Alıç meyvesinden şekersiz reçel ve marmelat yapabilirsiniz. Yine alıcın sirkesini de salatalarınız için kullanabilirsiniz.

Alıç Meyvesi Zararlı Olabilir mi?

Alıç, aslında zararlı değildir. Ancak bazı kalp ve diğer ilaçlarla birlikte tüketildiğinde ilaçlarla etkileşime girebilir. İlaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak alıç tüketin. Alıcın yan etkileri baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, terleme gibi şikayetler olabilir. Meyve alerjileri olan kişiler için de alıç yemek kötü sonuçlar doğurabilir. Hamile ve emziren kadınlar için de tehlike olabilir. Mutlaka tüketilmeden doktora danışılmalıdır.

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Biyoaktif bileşenlere sahip olan alıç meyve sirkesinin faydaları şunlardır:

Alıç sirkesi C vitamini ve fenolik içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlendirir.

Grip, nezle ya da alerjik semptomların kolay atlatılmasına yardımcı olup, vücut direncini yükseltir.

Kalp ritmini düzenlemeye yardım eder.

Antioksidan özelliği sayesinde oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olup, buna bağlı kronik hastalıkları engellenmeye destekcidir.

Kötü huylu kolestrol (LDL) ve kanda yüksek trigliserit seviyesini azaltıp, karaciğer yağlanmasının önüne geçilmesinde yardımcıdır.

Safra salgısını arttırmaya destek olup, yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.

Antikor seviyesinin dengelenmesini sağlayıp, otoimmun hastalıklara yakalanmanın önlenmesinde yardımcı rol oynar.

Anti-mikrobiyal özelliği ile bakteri ve parazit gibi zararlı mikroorganizmaların yok edilmesine destek olur.

Hormon ve salgı seviyesinin dengelenmesine yardımcı olması stres, uykusuzluk ve depresyon belirtilerinin minimize edilmesine destek olur.

Alıç Sirkesinin Kalp Sağlığına Faydaları

Antioksidan özellikleri ile serbest radikalleri uzaklaştırması kalbin düzenli çalışmasını pozitif etkiler. Ayrıca, kan akışını düzenlemeye destek olması kalbin ritmik akışını korumada yardımcı olur. İçeriğindeki mineraller sayesinde kalp kaslarını güçlendirmede rol oynar, kalbin kasılıp gevşeme gücünün kontrolünde öne çıkar.

Alıç Sirkesinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Antioksidan ve C vitamini içeriğiyle cilt pigmentasyonun dengelenmesinde yardımcı rol oynar. Böylece cilt üzerinde yara, iz ve lekelerin renk tonlarının açılmasında destekleyici faktör olarak öne çıkar. Bununla birlikte, ciltte aşırı yağlanmayı azaltmaya yardımcı olur, sivilce ve siyah nokta problemlerinin giderilmesinde öne çıkar.

Alıç Sirkesinin Saça Faydaları Nelerdir?

Asidik özellikli içeriği ile saçın toksin ve kirden arınma potansiyelini arttırır. Ayrıca, anti-parazitik özelliği ilesaçta çoğalan bit gibi parazitlerin ölmesinde destekleyici etki gösterir.

Alıç sirkesi cinselliğe faydalı mı?

Kan dolaşımını arttırması ile libido yükseltici etki gösterir ve cinsel performansı arttırmaya yardımcıdır.

Alıç sirkesi zayıflatır mı?

Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırması ile kilo kontrolünde yardımcıdır.

Alıç Sirkesi Zararları Var mıdır?

Alıç sirkesi zararları arasında mide problemleri öne çıkabilir. Özellikle mide asidi problemi ile mücadele eden kişilerin uzun dönemli kullanmaması tavsiye edilir. Belirgin bir yan etkisi olmayan alıç sirkesinin fazla tüketiminde bazı problemler oluşabilir. Bu problemler; mide bulantısı, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı olabilir.

Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

Alıç sirkesi yapımı sırasında aşağıdaki basamaklar izlenebilir:

Yaklaşık olarak 5 litre suyu koyulacak bir kavanoz ya da şişe seçmeniz gerekir.

Alıç meyvelerini yıkayıp, dilimledikten sonra kurulamalısınız. Sonrasında su içerisine ilave edebilirsiniz.

İçerisine doğal şeker, tuz ve sirke mayası ekleyerek şişenin ağzını kapatabilirsiniz.

Homojen karışması için çalkalayıp serin-kuru ortamda mayalanması için muhafaza etmelisiniz.

Süre değişkenlik gösterebildiği gibi 10-15 gün arasında sirke kullanıma hazır hale gelir.