Ağız kokusu problemi insanlar ile iletişiminizi en uç noktada etkileyen problemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Hatta evli çiftler arasında boşanma sebebi bile olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Peki bu probleme nasıl bir çözüm bulabiliriz. Konu hakkında en etkin yolları sizlerle paylaşıyoruz. 
Uzmanlar problemin kaynaklandığı asıl sebebi teşhis için mutlaka uzman yarımına başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Öncelikle ağız kokusunun sebebi belirlendikten sonra dahiliye gibi başka branşları ilgilendiren bir durum varsa hastanın yönlendirilmesi gerekir. Ağız ve dişlerle alakalı bir sorundan bahsediliyorsa ağızdaki çürükleri düzelttikten, diş sağlığını yerine getirdikten sonra hastanın yine böyle bir şikayeti varsa ağıza ferahlık verici (nane, fesleğenli gıdalar) gibi bir çok bitkisel yöntemlerle hastamızı ağız kokusundan kurtarabiliriz.

AĞIZ KOKUSUNA EN İYİ GELECEK YÖNTEMLER

İşte ağız kokusuna iyi gelen doğal yöntemlerden bazıları:

Karanfil

Karanfil çok kuvvetli bir dezenfektan olup, gıdaların mide ve bağırsakta gaz yapmasını önler. Nişastalı ve diğer yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır. Ağızda bir süre tutularak kullanılır. Güzel kokusu sebebiyle ağız kokusunu yok eder.

Tarçın

Tarçın kabuklarında bulunan özel bir yağ, ağızda bulunan bakteriyi yok eder. Bu da ağız kokusunu gidermede etkilidir.

Rezene çayı

Rezene çayı kötü ağız kokusunu yok edip, yemeklerden yarım saat önce alındığında iştah açıcı olarak kullanılabilir. Bağırsak parazitlerine iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır.

Yeşil çay

Abur cuburdan vazgeçiren 7 etkili yöntem Abur cuburdan vazgeçiren 7 etkili yöntem

Yeşil çayda bulunan polifenol, ağız kokusuna neden olan sülfür üreten, ağzınızın içindeki zararlı bakterileri öldürecektir.

Nane çayı

Güçlü bir antiseptik olan nane, bakterileri temizler ve ağız hijyeni sağlar. 2 tatlı kaşığı kuru nane 15 dakika suda kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak içilir. Ayrıca kurutulmuş nane yapraklarını çiğnemekte ağız kokusu için etkili yöntemlerdendir.

Yoğurt

Prebiyotikten zengin her türlü yiyecek ve içecek(kefir) ama özellikle yoğurt düzenli yendiği zaman ağız kokusunu azaltmada önemli bir besindir.

Maydanoz

Klorofil bakımından zengin olan maydanoz her yemekten sonra çiğneyerek kullanıldığında soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinlerin neden olduğu ağız kokusunu önlemeye yardımcıdır.

Süt

Süt, ağız kokusu için iyi bilinen bir tedavi yöntemidir. Araştırmalar, sarımsak yedikten sonra süt içmenin kötü nefesi önemli ölçüde iyileştirebileceğini göstermektedir. Sarımsak ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler içeren bir yemek sırasında veya sonrasında bir bardak az yağlı veya tam yağlı süt içmek kötü kokuyu önlemede faydalıdır.

Portakal

Portakallar diş hijyeni sağlarlar. Birçok insanda ağız kokusuna yol açan bakterileri yok etmek için yeterli tükürük üretimi yoktur. Araştırmalar, C vitamininin tükürük üretimini artırmaya yardımcı olduğunu, bunun da kötü nefesi gidermeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

Tarçın

Tarçın kabuklarında bulunan özel bir yağ, ağızda bulunan bakteriyi yok eder. Bu da ağız kokusunu gidermede etkilidir.

Kabartma tozu ile gargara yapmak

Çalışmalar, sodyum bikarbonat olarak da bilinen kabartma tozunun ağızdaki bakterileri etkili bir şekilde öldürebileceğini göstermiştir. Araştırmalar, kabartma tozu içeren diş macunlarının kötü nefesi etkili bir şekilde azalttığını gösteriyor. Kabartma tozu ile gargara yapmak için, 1 bardak ılık suya 2 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin. Ağzınıza 30 saniye boyunca çalkalayın.

Sirke gargarası

Sirke asetik asit denilen doğal bir asit içerir. Bakterilerin asitli ortamlarda oluşmaları zordur, bu nedenle sirke gargarası bakteri üremesini azaltabilir. 1 bardak suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Tükürmeden önce en az 30 saniye gargara yapın.

Şunu kesinlikle unutmayın ki bu yöntemler dahi size çare olmuyorsa problemin kaynağının mutlaka teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor. Bu sebeple uzman yardımı almanız hayat kalitenizi üst safhalara taşımanızda size en iyi çözüm yolu olacaktır.

Editör: Merve Kiraz