GÜNDEM

28 Ekim parçalı Ay tutulması nerelerde görülecek, burçlara etkileri neler olacak

28 Ekim parçalı Ay tutulması nezaman başlayacak? Nerelerden ğörünecek? Burçlara ve ülkelere etkisi ne olacak? Ekim ayı gökyüzü olaylarının detayları haberimizde

Abone Ol

Akşam saatlerinde gerçekleşecek tutulma ülkemizden izlenebilecek. Tutulma yarıgölge tutulma olarak 21.01’de başlayacak. Bu sırada Ay Dünya’nın yarıgölgesine girmeye başlayacak. Ay’ın parlaklığındaki değişimi bu aşamada fark etmek zor. Parçalı tutulma 22.35’te başlayacak. Parçalı tutulma sırasında Ay’ın üzerine Dünya’nın gölgesi düşmeye başlayacak. Tutulma ortası saat 23.14’te olacak ve bu sırada Ay’ın küçük bir bölümü Dünya’nın gölgesinde kalmış olacak. Sonrasında gölgede kalan alan küçülecek ve parçalı tutulma 23.52’de bitecek. Yarıgölge tutulmaysa 01.26’da sona erecek.

Ay tutulmalarının genel etkileri:

Sonlanmalar ile ilgilidir.

Dişil yapıda olup değişkenlik gösterir.

Psikolojik olaylar ve içgüdüler ile ilgilidir

Manyetik enerjinin çok hızlı bir şekilde dünya üzerinde aktifleşmesi, yüksek bir enerji alanıyla karşılaşmak, mistik duygular; bu mistik duyguların içerisinde üreme kabiliyetin artması âşık olmak, şiir yazmak, depresyon, cinnet, öfke krizleri, saldırganlık, kavga dövüş, tuhaf heyecanlar, anksiyete, bazen panik atak, uykusuzluk gibi duyguları etkileyen bazen değişik mistik formlar yaratır.

Bu dönemde, vücudumuz ödem toplar, tansiyonumuz yükselir, vücut sıvı dengemiz değişir, depresyonumuz ya da panik atağımız varsa artar, şizofrenik, bipolar, borderline ataklar yükselir, migren krizleri, baş ağrıları, vücut sıvılarından kaynaklanan hastalıklar, kanama zamanlarının artması olasıdır.(regl kanamaları, ameliyatlar, yaralar vb.)

Türkiye’de Ankara merkezli tutulma haritasına baktığımızda tutulma anında Aslan burcu yükseliyor. Tutulma ülke haritamızda ise 11.evimizde ve güneşimize karşıt. Ana gündemimiz siyaset, millet meclisi, muhalefet ve iktidar partileri, sanatçılar, toplumda öne çıkan isimlerle alakalı şok edici beklenmedik gelişmeler, mecliste alınacak yeni kararlar, bazı parti liderlerinin istifa süreçleri, yeni partilerin kurulması, meclis çatısı altında oluşabilecek tartışma ve gerginliklere işaret ediyor. Bununla birlikte borsa ve altın yine bu tutulmanın ana gündemlerinden biri.
Tutulma anında tutulma yöneticisi Venüs’ün 4. evimizden transit geçişi Uranüs’le karşıtlık oluşturuyor. Bu da topraklarımız, hazine, hazine arazileri, sınırlar, güvenlik ve askeri hareketlenmeye işaret ediyor. Patlamalar ve terör olaylarına karşı dikkatli olmak ise önemli. Dini inançlar, din yapılar ve bu yapılar sebebi ile meydana gelebilecek bir takım olumsuz durumları da yine bu tutulma gündeme taşıyabilir.

Jüpiter ve Mars’ın tutulma anındaki karşıt yapısı finansal anlamda zorlayıcı bir süreci oluşturuyor. Aynı zamanda suç örgütleri, cinsel suçlarda artış ve pedofiliye dikkat çekmekte. Bunların yanı sıra bazı tanınan figürlerin yargılanması, bazılarının yargılama süreçlerinin tamamlanması da yine bu tutulmanın gündemleri arasında.

Tüm bunlarla birlikte Sheratan deprem yıldızıdır ve bu tutulma depremsellik açısından da riskli bir döneme girdiğimizi gösteriyor. Sadece tabii depremler değil, para piyasalarında deprem etkisi yaratacak gelişmeler meydana gelebilir:

2021 senesinin kasım ayından bu yana ay ve güneş tutulmaları Akrep ve Boğa aksındaydı. 28 Ekim 2023 tarihinde Boğa burcundaki Ay tutulması serinin son tutulması.

2021 senesinden bu yana devam eden döngünün kapanışını işaret ediyor.

2023 yılının sonbahar aylarında meydana gelen ay ve güneş tutulmalarının etkileri ise uzun zamana yayılacak. Bu tutulmalarla başlayan süreç 2026-2027 yıllarında yeni bir çağ başlatacak.

2023 ve Ay Tutulmaları

Mayıs 2023 Ay Tutulmasıyla iyice ayyuka çıkan ekonomik sarsıntıların eşleniğini vaat ediyor bu 28 Ekim 2023, Ay Tutulması. Ekonomik iniş çıkışlara hazırlıklı olmalı, mülteciler, yer altı kaynakları ile ilgili gelişmeler olası.

Tutulmaların Burçlar üzerindeki etkilerine değinecek olursak:

Koç ve Yükselen Koç: Güneş tutulmasıyla, ilişkiler ben-biz hattı aktif. Bazılarının medeni durumunda değişiklikler olabilir. Kariyer planınız, yerleşim alanınız değişebilir. Ay tutulması ile spekülatif piyasalardan uzak durmanızı öneririm. Bazıları hobilerine, çocuklarına, sevgililerine fazlaca para harcayabilir. Ekip arkadaşlarınız, çalışanlarınız ve evcil hayvanlarınızla ilgili sıkıntılar olabilir.

Boğa ve Yükselen Boğa: Güneş tutulması, günlük rutinlerinizi düzenleme fırsatı verebilir. Ekip arkadaşlarınız, çalışanlarınız, değişebilir. Yabancılarla veya yurtdışında çalışma fırsatı karşınıza çıkabilir. Bazıları evcil hayvan edinebilir, estetik görünüm ile ilgili iyileştirmelere karar verebilirsiniz. Ay tutulması evlilik ve ortaklıklar ile ilgili olumlu gelişmeler getirebilir, çevrenizde sevdiğiniz kişiler sizi hayal kırıklığına uğratabilir, aranız açılabilir.

İkizler ve Yükselen İkizler: Aşk hayatınızla ile ilgili hareketli bir dönem başlıyor. Önceden tanıdığınız kişilerle bir başlangıç olabilir. Hobi olarak başladığınız bir işi mesleğe çevirme konusunda destekleneceksiniz. Kimileri hamile kalabilir, bebek haberi gelebilir. Aile veraset işleri ile ilgili tıkanıklıklar olası. Ay tutulması, ortaklaşa mülkler konusunda sonlanmaları getirecektir. Bu süreçte zihinsel ve cinsel sağlığa dikkat.

Yengeç ve Yükselen Yengeç: Önceden çok beğendiğiniz bir yere taşınma, ev – toprak alma gündeminize gelebilir. Aileden ayrılıp oturma veya aile ile oturma kararı da alabilirsiniz. Kimileri uzun zamandır planladığı araç değişimini gerçekleştirebilir. Ay tutulması ile kardeşlerinizin nükseden sağlık veya gündelik sorunları ile ilgilenmek durumunda kalabilirsiniz. Para konularındaki yatırımlarınızı bu dönemde daha güvenilir limanlarda tutmanızı tavsiye ederim.

Aslan ve Yükselen Aslan: Yakın çevrenizdeki kişilerin, evlenme, boşanma, iş değiştirme gibi konularına şahit olabilirsiniz. Yeni bir eğitime başlayabilir, iş sözleşmesi imzalayabilirsiniz. Yakın çevre ile iş kurma girişiminde de bulunabilirsiniz. Yine yakın çevreden tanıdığınız biriyle flört başlayabilir. Bazıları araç değiştirebilir. Ay tutulması, çocuklar ve hobilere çok fazla para harcatabilir, bazıları taşınma kararı alabilir.

Başak ve Yükselen Başak: Para kazanmak adına yeni yollar bulabilir iş modelleri geliştirebilirsiniz. Kendinize değer katacak, alışverişler, yatırımlar yapabilirsiniz. Ortaklı bir işe başlayabilir veya bitirip yeni bir yönde ilerleyebilirsiniz. Ay tutulması ile aile, yuva, ev ile ilgili bazı konularda anlaşmazlıklar yaşanabilir.

Terazi ve Yükselen Terazi: Güneş tutulmasının başkahramanı sizsiniz. İlişkiler, ortaklıklar, evlilikler ile ilgili yeni gündemler oluşabilir. Alacağınız bir eğitimle kariyer yönünüzü değiştirebilirsiniz. Ailenizle iletişimde krizli dönüşümler oluşabilir, ev değiştirme, taşınma gibi gündemler oluşabilir. Çift organlar ile ilgili rahatsızlıklara dikkat. Ay tutulması, gizli düşmanlarınızı fark etmenizi sağlayabilir. Bu süreçte çocuklar, hobiler ve flörtler ile ilgili harcamalar dikkat.

Akrep ve Yükselen Akrep: Arkanızdan dönen dolapları, konuşulanları fark edeceğiniz bir tutulma. İçe dönüp farkındalığınızı arttırmak için uygun bir dönem. Kaygı ve endişeleriniz üstesinden gelmek için psikolojik danışmanlık alabilirisiniz. Ay tutulması evvelinde, yapmak istediklerinizle ilgili strateji belirleme zamanı diyebiliriz. Ay tutulması evlilik, ortaklıklar ve sözleşmeler evinde olacak, bu konular ile ilgili sonlanmalar yaşanabilir. Para yüzünden bir arkadaşınız ile aranız açılabilir.

Yay ve Yükselen Yay: Sosyal çevrenizin değişebileceği bir döneme giriş yapıyorsunuz. Yeni sosyal çevrenizden biriyle bir aşk ilişkisi başlayabilir. Kariyer ve maaş konularında değişiklikler olasılık dâhilinde. Ay tutulması, arkanızdan dönen bazı dolapları fark edebilir ve iş değiştirme kararınızı hayat geçirebilirsiniz.

Oğlak ve Yükselen Oğlak: Kariyerinizde köklü değişimlere imza atabilirsiniz. Ortaklı ve yurtdışı ile ilgili işlere yönelebilirsiniz. Statünüz, toplum önündeki rolünüz köklü bir değişime uğrayabilir. Ay tutulması ile kardeşler veya yakın çevrenizin açık düşmanlığı ile karşılaşabilirsiniz, bu da sizi derinden sarsabilir. Sosyal çevrenin manipülatif oyunlarına alet olmamaya dikkat.

Kova ve Yükselen Kova: Yurtdışı, yurtdışı ile bağlantılı konular, seyahatler, başvurular ile ilgili gündemler oluşabilir. Fazlaca uzaklara yolculuk edebilir ve uzaktaki biriyle ilişki başlayabilir. Bir eğitim alıp özellikle ilişkiler konusundaki bazı travmaları iyileştirebilirsiniz. İkinci evlilik kararı alabilir, hukuksal işlemler sonuca bağlanabilir. Dış ticaret ve e- ticaret gibi girişimler için oldukça verimli bir süreç. Ay tutulması, aldatma, kandırılmaya vurgu yapıyor, kalbinize ve paranıza sahip çıkın. Kariyer hayatında da güçlü rakiplerle mücadele etmek durumunda kalabilirsiniz.

Balık ve Yükselen Balık: bu dönemde ortaklı paralar, alacak verecek işleri gündeminizde olabilir. Miras, tazminat, transfer ücreti gibi. Kimileri biten bir ilişkinin ardından profesyonel destek alma ihtiyacı duyabilir. Ortaklı işler kurulabilir. Ay tutulması, kariyer girişimlerinde yaşayabileceğiniz belirsizlikleri vurgularken, yurtdışı ve hukuksal girişimleriniz neticelenebilir.

Ay Tutulması

Ay tutulması sırasında Ay, Dünya’nın gölgesinden geçer yani Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer. Ay gölgenin içine kısmen ya da tamamen girebilir. Ay Dünya’nın gölgesine kısmen girerse parçalı tutulma, tamamen girerse tam tutuma olur. Parçalı tutulmalar sırasında Ay’ın gölgede kalan kısmı karanlık görünür. Tam tutulmalardaysa Ay koyu kırmızı bir renk alır. Ay’ın tamamen gözden kaybolmamasının nedeni, Dünya atmosferinden kırılan kırmızı renkli ışığın Ay’ı biraz olsun aydınlatmasıdır. Yarı gölge tutulmalarsa Ay’ın Dünya’nın tam gölgesine girmeden, yalnızca yarıgölgesine girmesiyle oluşur. Bu durumda Ay’ın parlaklığında hafif bir azalma olur.

Büyük Kare ve Andromeda gökadası

Büyük Kare, tıpkı Kış Üçgeni ve Yaz Üçgeni gibi gökyüzünde, belirgin yıldızların oluşturduğu şekillerden biri. Büyük Kare, Kanatlı At yani Pegasus Takımyıldızı’nın gövdesini simgeler. Büyük Kare’yi sonbahar aylarında hava karardıktan sonra doğu ufku üzerinde görmeye başlarız. Büyük Kare’nin bir özelliği, gökyüzünde çıplak gözle görebileceğimiz en uzak gökcismi olan Andromeda Gökadası’nı bulabilmemiz için de bize yol göstermesidir. Gökadayı gökyüzünde bulmanın en kolay yolu Büyük Kare’den yola çıkmaktır.

Andromeda gökadası

Andromeda Gökadası bize 4,5 milyon ışık yılı uzakta olmasına karşın ışık kirliliğinin az olduğu yerlerden çıplak gözle gökyüzünde görülebilir. Andromeda Gökadası’nı bulmak için Büyük Kare’nin kuzeydoğu köşesini oluşturan yıldızdan, başlayıp haritadaki okları izleyerek gökadayı gökyüzünde bulabilirsiniz. Gökadayı bulmanın bir diğer yolu W şeklindeki Kraliçe takımyıldızının sağındaki üçgen şeklinin gösterdiği yöne bakmaktır. Ancak bu şekilde gökadayı gökyüzünde bulmak biraz daha zordur.

Gökadayı çıplak gözle bulmada biraz deneyim kazandıktan sonra onu bir dürbünle bulmak çok daha kolay olur. Gökada gökyüzünde geniş̧ bir alana yayıldığı için bir dürbünün görüş alanını neredeyse doldurur. Eğer gökyüzü yeterince karanlıksa, gökadanın sarmal kolları dürbünle seçilebilir.

Ekim’de gezegenler

Merkür, ayın ilk yarısında sabah gökyüzünde bulunuyor ancak her geçen gün ufkun üzerinde hızla alçalıyor. Gezegen ayın ilk birkaç günü sabah gün doğumundan yarım saat ila 45 dakika önce tam doğu ufku üzerinde görülebilir. Bu arada hava aydınlanmaya başlamış olacağından gezegeni görmek zor olabilir. Bir dürbün, gezegeni bulmayı kolaylaştırır.

Venüs, sabah gökyüzündeki en yüksek konumuna ulaşmış durumda. Havanın aydınlanmaya başlamasından yaklaşık 2 saat önce, saat 03.30 sularında doğu ufku üzerinde beliriyor. Ay’dan sonra gece gökyüzündeki en parlak gökcismi olduğundan gezegeni tanımak kolay. Yine parlaklığı sayesinde gezegeni Güneş doğana kadar, hatta nereye bakılacağı bilindiği sürece Güneş gökyüzündeyken bile görmek mümkün. 9 ve 10 Ekim’de Venüs Ay ile yakın konumda olacaklar.

Mars, ay boyunca Güneş’e çok yakın konumda olacağından bu aya görülemeyecek. Gezegeni yeniden görebilmek için önümüzdeki yılın başlarını beklemek gerekiyor.

Jüpiter, ayın başlarında havanın kararmasıyla birlikte doğuyor. Gezegen günler ilerledikçe giderek daha erken doğacak. Ay sonunda Güneşin batmasıyla birlikte doğacak. Jüpiter gece boyunca gökyüzünde yer alıyor. Geceyarısı civarı gökyüzünde en yüksek konumuna ulaşıyor. Bu, gezegeni gözlemlemek isteyen teleskoplu gözlemciler için en uygun zaman. 2 ve 29 Ekim’de Jüpiter ve Ay yakın konumda olacaklar.

Satürn, hava karardığında güneydoğu ufku üzerinde yükselmiş oluyor. Hava iyice karardıktan sonra gezegen iyice yükseldiğinden teleskoplu gözlemciler gezegeni gözlemleyebilir.