Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Fitre ve Fidye Bedellerini Açıkladı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, Müslümanlar arasında merak konusu olan fitre ve fidye bedelleri 2025 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Oruç ibadetini çeşitli nedenlerle yerine getiremeyecek olanlar, fidye verecekler. Peki, 2025 fidye ne kadar, fidye ne zaman verilir? Fitre ve fidye kimlere verilir, kimlere verilmez? İşte, Diyanet fidye ve fitre bedeli 2025 miktarı ve merak edilen diğer detaylar.

Fidye Nedir ve Kimler Verir?

Fidye, bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedeldir. Dini bir terim olarak ise, oruç ibadetinin eda edilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.

Kırmızı siyahlı ekip galibiyete hazırlanıyor Kırmızı siyahlı ekip galibiyete hazırlanıyor

Kur'an-ı Kerim'de, "Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder." (Bakara, 2/184) buyrulmaktadır. Buna göre ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra bu oruçları kaza etme imkânı bulamazsa, her gününe karşılık bir fidye öder.

Fitre Nedir ve Kimler Verir?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

2025 Fitre ve Fidye Miktarı Ne Kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı fitre miktarı 180 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir.

Fitre ve Fidye Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fitre ve fidyeyi vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Ramazan'da Yardımlaşma ve Dayanışma

Ramazan ayı, yardımlaşma ve dayanışma duygularının yoğunlaştığı bir aydır. Fitre ve fidye, bu duyguların somut bir ifadesi olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır.

Editör: Doğu Gazetesi