GÜNDEM

12 bin yıllık, dünyanın ilk ekmeği yeniden üretildi!

Medeniyetin ilk ekmeği uçuş sırasında yolculara tattırıldı

Abone Ol

Türk Hava Yolları, New York’a yapılan uçuş sırasında Göbeklitepe'de üretilen, buğdaydan yapılan, "dünyanın ilk ekmeğini yolcularına ikram ederek tanıtım yaptı.

Ekmek için Türk gurme ve akademisyenlerden danışmanlık alınmış

"Türk DO&CO" catering şirketi tarafından hazırlanan ekmekler, sıcak bir şekilde yanında yağ ile özel bir torbada özenli bir şekilde yolculara sunuldu.

Taş Tepeler bölgesinde yapılan kazı çalışmaları ışığında ortaya çıkan, "medeniyetin ilk buğday tanesinden" yapılan 12 bin yıllık ekmekmeğin yapımı için gurme ve akademisyenlerden danışmanlık alınmış.

Dönemin en anıtsal en somut kazıları Anadolu’ya ışık tutuyor. Yerleşik yaşamla birlikte hayvanlar evcilleştirilirken, bitkiler tarımla tanışıyor. Öğütme taşları; el taşları, bitkilerin kesildiği çakmak taş aletler ve bitki kalıntıları bizi tahılların toplanıp hazırlanmasına ve üretilmesine götürüyor. Bu bulgular Anadolu’da ekmeğin yoğun olarak üretildiği ve tüketildiğine ışık tutuyor.

İlk ekmek nasıl yapıldı?

Ekmeğin bu bölgede ana beslenme kaynağı olduğu görülüyor. O dönem çiftçiler, zaman içinde tohum ekme deneylerine başladılar. Bitkilerin büyüme döngülerini gözlemlediler ve yeni yöntemler geliştirdiler. Günümüzün temel gıda maddelerinin yabani ataları olan buğday, arpa ve diğerleri seçilerek kademeli olarak ehlileştirildi.  Evcilleştirilen buğdaydan elde edilen ekmek, yaklaşık 12.000 yıl önce Taş Tepeler’de bulunan insan toplumları arasında günlük yaşamın temel yapı taşı haline geldi. Bu tarım devriminin merkezi Taş Tepelerdi. Yapılan kazılar sonucunda elde edilen bu bilgiler ile kültürel faaliyetlere sponsorLuk yapan THY, bu ekmeğin yeniden insanlara tattırılmasına ön ayak oldu. Bu sayede ülkemizin geçmiş tarihi ve kültürü bugünlere kadar taşınmış oldu. Dünle bugünü bir araya getiren bu hamlenin Türkiye'ye büyük katkı sağlayaması hedefleniyor.