Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor. Bu haftanın konuşmacısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet  Akif Ayvaz oldu.

            Türkiye Yazarlar Birliği Kültürevinde kalabalık bir gruba hitab eden  Dr. Mehmet  Akif Ayvazz konuşmasının başlangıcında  Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacip Hakkında bilgiler verdi. Bugünkü Kırgızistan sınırları içerisinde  bulunan Balasagun’da yaşayan Yusuf Has Hacip Karahanlı Devleti zamanında yaşamıştır. Temel eğitimini Balasagun'da almış, Kendisine önceden Balasagunlu Yusuf denilirken, sonrasında Has Hacib unvanını almıştır. Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabını yazarak  büyük bir üne kavuşmuştur.

            Dr. Mehmet  Akif Ayvazz “Kutadgu Bilig de Ehlibeyt” başlıklı konuşmasında  Kutadgu bilig isimli kitabın mesnevi tarzında yazıldığını, Kitabın yazılımının Kaşgarda tamamlandığını söyledi.

            Dr. Mehmet  Akif Ayvazaz konuşmasının bir bölümünde “ Kutadgu Bilig Karahanlı türkçesi ile aruz vezniyle yazılmış bir kitaptır. Kitap 6645 beyitten oluşmaktadır. Yarı temsil; yarı hikaye tarzında bir kitaptır. Kitapta toplam 88 başlık bulunmaktadır. Yusuf Has Hacip kitabı yazış amacını da kitabında belirtmiştir. 4 Ana esas  üzerine yazılan kitabın ana konularının  Hakan, Vezir, ve Aklı temsil eden hikayelerden oluşmaktadır. Kitap bir nevi Devlet Manifestosudur. “ şeklinde konuştu.

            Dr. Mehmet Akif Ayvaz  Kutaıdgu bilig kitabının üç el yazması nüshasının bulunduğunu belirterek “Fergana nüshası ve Kahire nüshası Arap Alfabesi ile yazılmıştır. Ayrıca Uygur alfabesi ile yazılmış  Viyana nüshası bulunmaktadır” dedi.

          Dr. Mehmet  Akif Ayvaz konuşmasının son bölümünde Peygamber sevgisi, dört halife ile ilgili yazılan beyitleri ve  Ehlibeyt’e karşı insanların nasıl davranacaklarını anlatan bölümlerinden örnek mısraları  açıkladı

            Programın sonrasında da soruları cevaplandıranDr. Mehmet  Akif Ayvaz'aTürkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzaladığı  Teşekkür Belgesini Doç. Dr. Yusuf Babür, ve  Katip Çelebi’nin yazdığı ‘Cihannüma isimli eseri ise  Doç. Dr. Adem Can takdim etti.

            Çok sayıda akademisyen, eğitimci ve öğrencilerin katıldığı program ilgi ile izlendi.

Tavada patates böreği nasıl yapılır? Tavada patates böreği nasıl yapılır?

Whatsapp Image 2024 04 26 At 22.21.13

Editör: Halil İbrahim Özdemir