KÜLTÜR-SANAT

Zeyd Bin Harise kimdir? Hz. Zeyd’in hayatı

Çocuk yaşlardan itibaren Efendimiz ’in (asm) yanında olan ilk Müslüman çocuk olma şerefini taşıyan Hz. Zeyd Bin Harise kimdir? Hayatı nasıldı?

Abone Ol

ZEYD BİN HARİSE KİMDİR?

Kuran’da adı geçen sahabelerden,  Peygamber Efendimizin azad ettiği kölesi Zeyd, Yemenlidir. Oğlunun Ebû Üsâme künyesi ile tanınır. Zeyd Bin Harise aynı zaman da Efendimiz’in sevdiği kişi olarak künyelendirilir.

Soyu Yemen’e dayanır ve Kelb kabilesine mensuptur. Zeyd çocuk yaşlarında iken annesi ile birlikte akrabalarını ziyarete gider. Burada baskına uğrarlar ve Zeyd esir alınır. Mekke’ye getirilip satılığa çıkarılır. Hazreti Hatice’nin yeğeni Hakim bin Hizam, Zeyd’i 400 dirheme satın alır ve halası Hazreti Hatice’ye hediye eder. O da Zeyd’i Peygamber Efendimize hediye eder. Peygamber Efendimiz onu derhal azad ederek yanına alır.

Hazreti Hatice, Hazreti Ebu Bekir ve Hazreti Ali’den sonra iman eden dördüncü kişi Zeyd bin Harise’dir. Azad olmuş köleler içinde ise ilk müslüman olma şerefi Zeyd’e aittir.

EFENDİMİZ’İ TAŞLARDAN KORUMAYA ÇALIŞMIŞTIR

Mekke’de iken pek çok cefa çekmiştir. Zeyd bin Harise Peygamber Efendimiz (ASM)ile birlikte Taif halkını İslamiyete davet için Taife gider. Tâif’ten dönüş yolunda Taifliler Peygamber Efendimiz (ASM)ı taşa tuttular. Hazreti Zeyd, Peygamberimizi atılan taşlardan korumak için, O’nun önüne, arkasına, sağına soluna geçerek siper olmuştur. Hicret izni çıkınca da Medine’ye hicret etti.

KURAN’DA ADI NEREDE GEÇER?

Kur’an-ı Kerimde Ahzap Suresi 37 nci ayette Zeyd(RA)ın ismi geçmektedir. Ashab-ı kiram içinde Zeyd’den başka hiçbir kimsenin ismi açıkça Kur’an’da zikredilmemektedir.