SAĞLIK

Yüzde egzama neden olur, ne iyi gelir?

Günümüzde pek çok kişi yüzünde oluşan egzamadan dolayı cilt hastalıkları uzmanlarına başvurmaktadır. Egzamanın pek çok yaş grubunda zaman zaman yaşandığı görülmektedir. Bu hastalığın hem psikolojik hem de biyolojik nedenleri bulunur.

Abone Ol

Özellikle de yüz bölgesinde meydana geldiğinde, kişileri rahatsız eden görüntü ve durumlar meydana gelir. Sık sık kaşınan egzama, kaşınmaya bağlı olarak yayılabilir. Yayılmaya önlem almak ve bu rahatsızlığı iyileştirmek için sizlere yüzdeki egzama nasıl geçer sorusuna dair bilgiler vereceğiz.

Egzama, kendini cilt üzerinde pul pul dökülmelerle gösterir. Kronik bir cilt rahatsızlığı olarak tanımlanan egzama, bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar yaşanabilir. Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturur ve zaman içinde bu kalın derinin kesilmesine, açılmasına, leke bırakmasına gibi birçok istenmeyen duruma neden olabilir.

Bu rahatsızlığı yaşıyorsanız; siz de size iyi gelecek bilgileri burada bulabilirsiniz. Aynaya baktığınızda yüzde egzama belirtileri görüyorsanız daha fazla zaman kaybetmeden en uygun tedaviye başlayabilirsiniz. Bu belirtileri, tedavi yöntemlerini, alınacak önlemleri ve yüzde oluşan egzamaya dair merak ettiğiniz pek çok detayı satırlarda görebilirsiniz.

Yüzde Egzama Neden Olur?

Yüzde egzama neden oluşur sorusuna yanıt vermek için egzamayı tetikleyen faktörlerin detaylı şekilde anlatılması gerekir. Kişilerin yaşadığı egzama, farklı nedenlerden ötürü oluşabilir. Bir kişide kimyasal içerikli şampuan egzama yaparken diğer bir kişide strese bağlı egzama meydana gelebilir. Yüz bölgesinde egzamanın neden olduğuna değinelim:

  • Sağlığa zararlı içerikli yüz bakım ürünlerinin kullanımı, yüzde egzamaya zemin hazırlar.
  • Yüz hijyeni yeterli oranda sağlanamadığı durumlarda egzama kendini gösterir.
  • Kişisel kullanılması gereken kozmetik ürünlerinin ortak kullanımı yüzde egzamayı tetikler.
  • Çok soğuk havalarda nemlendirici kullanılmıyorsa ciltte kuruma ve egzama meydana gelebilir.
  • Bazen alerji durumları egzamayı tetikleyebilir. Özelliklede fındık ve fıstık alerjisi, süt ürünleri alerjisi dudak çevresinde egzamayı gösterebilir.
  • Yüz bölgesine yakın mesafede kullanılan sentetik içerikli eşyalar, egzamanın oluşmasına neden olur.
  • Hormonların değişmesi, regl öncesi dönem ve stresin yoğun olduğu dönemlerde yüzde egzama yayılabilir.

Yüzde Egzama Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Yüz çevresinde oluşan egzama, bazen diğer cilt problemleri ile karıştırılabilir. Egzamayı ayırt etmek için egzamanın belirtilerine yoğunlaşmak gerekir. Cilt uzmanlarının açıkladığı bilgilere göre; yüzde oluşan egzamanın belirtileri şöyledir:

  • Dudak çevresinde ve elmacık kemiklerde yaşanan pütürlü görünüm belirtilerden biridir.
  • Cilt üzerinde kalın tabakalaşma bir diğer belirtidir.
  • Tabakanın sık sık kaşınması, kaşındıktan sonra dökülmesi egzamanın en yaygın belirtisidir.
  • Cildin nem dengesini kaybetmesi ve beraberinde yaşanan kuruluk, yüz egzamasının belirtileri arasındadır.
  • Bazı durumlarda cildin hassasiyetine göre içi su dolu kabarcıklar oluşabilir. İsilik görünümlü oluşan bu belirti kaşınmaya ve kurumaya başlıyorsa egzamadan söz edilebilir.

Yüzde Egzama Nasıl Geçer?

Yüz bölgesi oldukça hassas ve narindir. Rahatsızlıklar için uygulanacak tedaviler kişinin cilt tipine göre belirlenir.

Özellikle de bir cilt uzmanının görmesi ve uygun tedaviyi belirlemesi gerekir. Yüzde oluşan egzamaya ne iyi gelir konusuna değinerek yaşadığınız bu hastalığı doğal yöntemlerle iyileştirmenize yardım edeceğiz. Önerilen doğal yöntemler kesin sonuç vermemektedir; ancak rahatsızlığın ilerlemesine önlem almanıza yardım etmektedir.

Yüzde egzamaya ne iyi gelir diyenlerin öncelikle cilt tipine uygun nemlendirici kullanması önerilir. Çünkü nem dengesini kaybeden cilt, egzamaya uygun hale gelir. Özellikle de soğuk iklimlerde yüz bölgesi sık sık nemlendirilmelidir. Sadece yüz çevresi için değil her bölge için nemlendirici kullanmak cilt sağlığını korumaktadır. Diğer önerileri maddeler halinde görebilirsiniz.

  • Var olan egzamanın yayılmasını önlemek için kaşınması önerilmez.
  • Mevsime göre banyo düzeni sağlanmalıdır. Banyoda cilt yenilenir ve temizlenir.
  • Duştan çıktığınızda yüz bölgesine nemlendirici ya da doğal yağlar sürebilirsiniz.
  • Kişisel hijyene sağlıklı ürünlerle önem verilmelidir.
  • Yüzdeki egzamanın iyileşmesi için sık su içilmelidir. Su sayesinde nem dengesi sağlanır.
  • Egzamanın yaşandığı sürede makyaj yapılması önerilmez. Cildin hava alması ve yenilenmesi için cilt dinlendirilir.
  • Erkeklerde yaşanan yüz egzaması için bir süre tıraş yapılmamalıdır. Jiletler, cildi daha çok kaşındıracağı için cildin dinlenmesi gerekir.
  • Aloe vera içerikli doğal ürünler kullanarak yüzdeki egzamayı hafifletebilirsiniz.
  • Papatya suyu ile yüzünüzü silerek egzamanın etkilerini azaltabilirsiniz.
  • Hindistan cevizi yağı sayesinde kuruyan ve kaşınan yüz bölgesini egzamanın etkilerinden kurtarabilirsiniz.
  • Hindistan cevizi yağı, yüzün nemli kalmasına yardım edecektir.
  • Ayrıca kantaron yağının cildi onardığı ve iyileştiği uzmanlar tarafından da vurgulanır. Kantaron yağını kontrollü şekilde yüzdeki egzama için kullanabilirsiniz.

Yüzde Çıkan Egzamaya Hangi Krem İyi Gelir?

Her kişinin cilt tipi ve yaşadığı egzama derecesi farklı olacağından; en uygun kremi doktorunuz önerecektir. Size iyi gelecek egzama kremi için kısa zamanda doktora danışmanız ve önerilen ilacı almanız tavsiye edilir.

Egzama Evde Doğal Yöntemlerle Nasıl Geçer?

Egzama, pek çok kişide görülme riski olan ciltte kaşıntı ile meydana gelen ve cildin kurumasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Bazı durumlarda ciltte kabarcıklar da görülmektedir. Yaşam kalitesini düşüren, kişiyi rahatsız eden bu hastalık dermatoloji bölümlerinde sıkça gündeme gelen bir vakadır.

Egzamaya Ne İyi Gelir?

  • Aloe Vera
  • Papatya Suyu
  • Lavanta Yağı
  • Salatalık
  • Sarı Kantaron
  • Meyan Kökü
  • Beyaz Dut
  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Yulaf Tozu
  • Zerdeçal
  • Sirke

1) Aloe Vera

Egzama kaşıntısına ne iyi gelir denildiğinde akıllara gelen doğal çözümlerden biri aloe veradır. Aloe vera egzamanın neden olduğu kaşıntıyı iyileştirebilir ve ciltteki hasarları hızlıca onarabilir. Aloe vera jelinin egzamalı bölgeye zarif hareketler ile masaj yapılarak uygulanması önerilir. Düzenli olarak aloe vera ile tedavi uyguladığınızda ciltteki dokular yenilenebilir ve kuruluk giderek kaşıntı da ortadan kalkabilir.

2) Papatya Suyu

Egzamaya ne iyi gelir evde neler yapılır diyenler papatyadan faydalanabilir. Papatya özlü doğal kremler ve papatya suyu sayesinde egzamanın oluşturduğu iltihapları temizlenebilir. Kaşıntı ve kuruma şikayetlerini de hafifleten papatya, yapısındaki maddeler sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır. Evinizde papatya çayını soğutarak egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.

3) Lavanta Yağı

Saçtaki egzamaya ne iyi gelir diyenler için lavanta yağını önereceğiz. Lavanta yağı hem saç derisinde oluşan egzamayı hafifletebilir hem de saçların daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir. Eğer saç diplerinde kaşıntı ve kuruma meydana gelmişse, egzama başlamış olabilir.

Egzamaya ne iyi gelir saç dipleri için lavanta uygulaması nasıl yapılmalı diyenleri aydınlattıktan sonra özellikle strese bağlı egzamaya ne iyi gelir diyenler için şunu da belirtelim: Yastığınızın altına koyacağınız lavanta kesesi gerginliğinizin geçmesini ve dolayısıyla egzamanızın azalmasına yardımcı olabilir.

4) Salatalık

Egzamaya ne iyi gelir doğal çözüm yöntemi ne olabilir denince akla cilt dostu salatalık da gelir. Yüzdeki egzamaya ne iyi gelir? Bu sorunun yanıtında mutfaktan eksik edilmeyen salatalık rol oynayacak.

Salatalık suyu yüz bölgesinde destek amaçlı kullanabileceğiniz bir bitkisel tedavi yöntemi olacaktır. Yüzünüzde oluşan egzama için salatalık suyunu düzenli şekilde kullanabilirsiniz. Dilerseniz salatalık su ile cildinizi yıkayabilirsiniz.

5) Sarı Kantaron

Sarı kantaron cilt hastalıklarının bitkisel bir çözümüdür. Egzama için de etkili sonuçlar verecektir. Kulaktaki egzamaya ne iyi gelir dediğinizde sarı kantaron çayından birkaç damla alın ve kulak içini temizleyin. Kulak içindeki cildin onarılmasına yardım edecektir.

Bacak ve ellerde oluşan egzama için ise sarı kantaron yağından faydalanabilirsiniz. Sarı kantaronun iltihapları temizleme etkisi olduğu için egzamanın etkilerini azaltabilirsiniz.

Egzamaya ne iyi gelir Ahmet Maranki tarafından da incelenen bir sorun olmuştur. Maranki doğal egzama kremi tarifi olarak: 50 gr manda tereyağı, 10 gr sarı kantaron yağı, 10 gr çörek otu yağı, 1 tatlı kaşığı ardış katranı, 15 gr aynısefa yağı ve 100 gr saf vazelin karışımını önermektedir.

6) Meyan Kökü

Meyan kökü ile yapılan araştırmalar, bu bitkinin egzama şikayetlerini önlediğini ifade etmektedir. Meyan kökünden elde edilen jeli egzamalı bölgeye haftada 2 defa uyguladığınızda bu hastalığın etkilerini azaltabilirsiniz.

Antiseptik bir özelliği olan meyan kökü, kaşıntı ve su toplama gibi durumları önleyecektir. Egzamanın başladığı diz, el ve bacaklarda meyan kökü jeli ve suyu kullanabilirsiniz.

7) Beyaz Dut

Egzamaya bağlı cildinizde kaşıntı ve dökülme meydana geliyorsa dut kurusundan faydalanabilirsiniz. Beyaz dut yaprakları ve taneleri sıcak suda beklediğinde, suya yapısındaki faydalı mineralleri bırakacaktır.

Göz kapağında egzamaya ne iyi gelir dediğinizde bu suyu kullanabilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla beyaz dut suyunu göz çevresine sürün ve güzelce temizleyin. Ancak kullanım öncesi mutlaka doktorunuza danışınız.

Egzamaya ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılan bir konudur. Saraçoğlu, yarım litre suda bir avuç dut kurusunun 5-6 dakika kaynatılmasını, ardından ılıyan suda egzamalı bölgenin 10 dakika bekletilmesini önermektedir.

8) Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı pek çok cilt sorununa derman olduğu gibi egzamaya da destek olabilir. Doğal ve katkısız Hindistan cevizi yağını kaşınan, su toplayan bölgelere masaj yoluyla yedirebilirsiniz.

Zerdeçal

Geniş bir bölgeye yayılan egzama için zerdeçal kullanabilirsiniz. Zerdeçalda bulunan kurkimin maddesi ciltte oluşan iltihapları temizlemeye yardım eder. Cilt hasarını onarabilir ve kaşınmaları da azaltır. Zerdeçallı kremler yahut zerdeçal ve yoğurt karışımını egzama için cildinize eğer alerjiniz yok ise sürebilirsiniz.

Sirke

Egzamaya ne iyi gelir Aidin Salih tarafından da araştırmış bir sorudur. Yarım litre suyu kaynattıktan sonra içine 1 kaşık kaya tuzu koyun. Ilıyan suyu egzamalı bölgelere sürebilirsiniz. Elma sirkesi ile eşit miktarda soğan suyunu karıştırarak elde ettiğiniz kürü de deneyebilirsiniz. Isırgan otu ezmesi ile elma sirkesini karıştırarak da egzamalı bölgeler için bir solüsyon elde edebilirsiniz. Kullanım öncesi doktor onayı almalısınız. Her tedavi her cilt tipi için uygun olamayabilir.