Sıcak havalarda nemin artmasıyla beraber bazı sağlık sorunları da baş göstermeye başladı. Bunlardan biri de yaz ishali. Acil servisler son günlerde yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Yaz ishaline genellikle sıcak hava ve yeterince dikkat edilmeyen besin hijyeni neden olabiliyor. Yaz ishaline yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenler:

MUSLUK SULARI

Musluk sularında tahmin ettiğimizden daha fazla riskli olabiliyor. Uzmanlar musluk sularında enterik patojenler ve E. Coli tipleri olduğunu söylüyor. Bu bakteri aslında bağırsaklarımızda da bulunur ama miktarı artarsa vücut onu ishal ile atmaya çalışır. Özetle musluk suyunda bu bakteri varsa ishal yapar.

Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor

SUYU KAYNATIN

Uzmanlar kişisel olarak bazı tedbirlerin alınabileceğini söylüyor. Musluk suyunun kaynatılması, mikroorganizmaları etkisiz hale getirmenin en etkili yollarından biri. Ancak su en az bir dakika kaynatılmalı. Ayrıca su arıtma cihazları ve filtreler, patojenlerin ve zararlı kimyasalların suda arındırılmasına yardımcı olabilir. Güvenilir ve sertifikalı kaynaklardan alınan ambalajlı sular da güvenli bir alternatiftir.

MEYVE VE SEBZELERİ İYİ YIKAYIN

Uzmanlar yalnızca suların değil yiyeceklerinde tehlike saçtığını belirtiyor. İyi yıkanmamış meyve ve sebzeler, uygun koşullarda saklanmayan gıdalar mikroorganizmaların üremesine neden olabiliyor. Ayrıca gıdaların doğru sıcaklıkta saklanmaması, bakteriyel üremenin artmasına neden olabiliyor. Ayrıca gıdaların pişirilme aşamasında da hijyen kurallarına uyulmaması hastalığa davetiye çıkarıyor.

HASTALIĞIN İYİLEŞME SÜRESİ NE KADAR SÜRER

Uzmanlara göre hastalığın iyileşme süresi ortalama bir hafta sürüyor. Ancak ishalin üç günden uzun sürmesi durumunda mutlaka doktora gidilmeli. Bu dönemde hastalar beslenmelerine özel olarak dikkat etmeli.

Editör: Yasemin Dülgeroglu