Rüyada karınca ısırması neye alamet? Rüyada karınca ısırması neye alamet?

Günümüzde pek çok kişi için bitki yetiştirmek bir hobi haline gelmiş durumda. Bu hobi her ne kadar keyifli olsa da ince işçilik isteyen zamanları da var. Bitki beslemek için sadece ışık, hava, sulama gibi işlemler yeterli olmayabilir. Bazen bitkiler çeşitli sebeplerden dolayı hastalanabilir. Yaprak biti de bunlardan biri. Hemen hemen bütün çiçekler üzerinde yaprak bitleri bulunur. Gözle görülmesi dahi zor olan bu canlılar yaprakları zaman içerisinde yer ve önemli oranda zarar verir. O yüzden bunun önüne geçmek gerekiyor.

Çiçek biti neden olur?

Bitki bitlenmesi evinde çiçek besleyen veya tarımla uğraşan kişilerin sıkça karşılaşabileceği bir sorun. Bu bitler çok küçük olsalar da bitkilerin gelişimini etkileyip ölmelerine sebep olabilir. Bitki bitleri yaprakların tatlı özünün kokusunu alarak gelirler. Bu bitler bitki özünü emerler bu emmeyle beraber de bitki susuz kalır. Böylece bitki zamanla zarar görür ve kurur. Ayrıca bu bitler çok hızlı bir şekilde üreyip diğer bitkilere de sıçrayabileceğinden erkenden fark edilip yok edilmesinde fayda var.

Yaprak biti nasıl yok edilir?

Yaprak bitlerinden kurtulmak için tazyikli sudan yardım alabilirsiniz. Tazyikli su ile yaprakları yıkamanız yeterli olur. Özellikle saksı bitkilerinde bu sorunu yaşıyorsanız, bitli yaprakları musluk altında yıkayabilirsiniz.  Yine tarlada bahçede böyle bir sorun ile karşı karşıya kaldıysanız; tazyikli bir hortum aracılığıyla bitkilerinizi yıkayabilirsiniz. Ayrıca bit bulaşmış olan bitkileri diğerlerinden mutlaka ayırmalısınız. Meyve ağaçlarında yaşanan bit sorununda ise o dalı budamak sorunun çözülmesine yarayacaktır.

Yaprak bitlerinden kurtulmanın doğal yolları

Evdeki malzemeler ile de yaprak bitlerinden kurtulmak mümkün.

Aspirinli su: Birkaç adet aspirin ve bitkinin dibine yetecek kadar suyu karıştırın. Aspirinler suyun içerisinde eriyince çiçeğin toprağına dökün. Böylece bitki beslenir ve böcekler uzaklaşır.

Sirke: Sirke ve suyu karıştırarak bir sprey şişesine koyun ve bitkinin yapraklarına sıkın. Bu basit yöntemle bitlerden ve böceklerden kurtulabilirsiniz.

Arap sabunu: Bir kaşık sabunu ile bir miktar suyu karıştırın. Sprey yardımıyla bitki yapraklarına uygulayın. Hem toprağındaki hem de yaprak üzerindeki böcekler gidecektir.

Domates: Domatesi ince ince doğrayın ve bitkiye yetecek miktarda su ile karıştırın. Bu karışımı 1 gün bekleterek, içerisine bir miktar daha su ilave edin. Karışım yaprak biti olan bitkinin toprağına dökün.

Editör: Yasemin Dülgeroglu