SAĞLIK

Yalnızlık çeşitli hastalıklara kapı açıyor: Felç, obezite  ve demasns riski çok yüksek!

Bazen ihtiyaç bazen zorunluluk olan yalnızlık durumu, uzman görüşlerine göre hastalık riskini ortaya çıkarıyor.

Abone Ol

Araştırmalara göre uzun süreli yalnızlık anksiyete, depresyon, obezite, kalp hastalıkları, madde bağımlılığı ve Alzheimer gibi çok sayıda sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Uzmanlar kendi başına olma kapasitesi gelişmiş insanların yalnızlığının yıkıcı olmadığını tam tersine yararlı ve üretici bir deneyim olduğunu söylüyor. Ama bu kapasite gelişmemişse yalnızlık yıkıcı bir duruma dönüşüyor. Modern yaşam anlayışı yalnızlaşan insanların sayısını artırdı. Bazıları yalnızlığı bir tercih, bazıları zorunluluk olarak yaşıyor. Bilimsel çalışmalar ise uzun süren yalnızlığın beyin hücrelerine iyi gelmediğini, beynin idrak ve algılama yetileriyle hafızayı olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Teknolojik gelişmeler sayesinde insanlar kendi kendilerine yeter duruma geldi. Ancak bu durum yalnızlığı beraberinde getiriyor. Modern yaşam anlayışı yalnızlaşan insanların sayısını da artırıyor.

YALNIZ İNSAN ÖZGÜR AMA ÇARESİZ OLUYOR

Uzmanlar, yalnızlığın tek yönlü bir şey olmadığını söylüyor. Sevilen ve özlenen biri ya da birileriyle beraber olma isteği duyarken çaresizlik hissettiren yalnızlık, sakinleşmek ve üretmek gerektiren zamanlarda da özgürlük hissettiriyor.

YALNIZ İNSANLAR ÖZBAKIM YAPMIYOR

Demans hastalığı maalesef yalnızlıktan dolayı da ortaya çıkabiliyor. Bu hastalık  öz bakım kaybına neden olabilecek seviyeye gidebiliyor. Hastalarda erken evrede unutkanlık ön plandayken, orta daha sonra kaybolmak, iletişim bozukluğu, öz bakım yapmama ve tekrarlayan sorular sorma görülüyor.

YALNIZLIK FELÇ OLMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yapılan pek çok araştırma yalnızlığın sebep olduğu birçok hastalığı ortaya koymuştu. Ancak Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen yeni araştırma yalnızlık hissi ile felç riski arasındaki bağlantıyı inceledi.  Araştırma sonucu ise kötü bir durumu ortaya koydu.

Araştırmacılara göre uzun süre yalnız yaşayanların yalnızlık düzeyi düşük olanlara oranla felç geçirmiş olma oranının % 56 daha yüksek.

Dünya genelinde yalnızlık hızla yayılıyor. Tabi ki bu durumun kesin sebebi ise tam olarak bilinmiyor.