Daha sağlıklı, bilinçli, gelişime açık ve öğrenmeye hevesli olmanızı sağlayacak Wellness hakkında tüm bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Türkçe karşılığı esenlik olan Wellness, ilk olarak Doktor Halbert L. Dunn tarafından 1961’de High-Level Wellness (Yüksek Seviye Wellness) kitabında kullanılan bir terimdir. Aslında bir süreci temsil eder ve insanların yaşam kalitesini artırması için sosyal, fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissetmeleri gerektiğini anlatır. Şimdi gelin bu özel kavrama daha yakından birlikte bakalım.

Wellness’ı Hayatınıza Nasıl Dahil Edebilirsiniz?

Wellness Nedir, Ne İşe Yarar Wellness’ın Farklı Boyutları (2)_1280x851

Sağlıklı bir yaşam için doğru adımları atmak ve düzenli olmak gerekir.

Rüyada dere görmek: Hayatınıza yön verecek ipuçları Rüyada dere görmek: Hayatınıza yön verecek ipuçları

Wellness kavramını ilk kez kullanan Dunn, Wellness’ı “Fiziksel ve psikolojik esenliği geliştirme ve sürdürme çabası içinde bir yaşam süreci.” olarak tanımlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü ise bu kavramı “Sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil, tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal esenlik durumu.” olarak açıklamaktadır. Sağlıklı, kaliteli ve tatmin edici bir taşımın mümkün olduğunun farkında olup bu doğrultuda seçimler yapma süreci olan Wellness, kendinizi daha iyi hissetmenizin kapılarını aralamanızı sağlar. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

Dünyada en çok görülen sağlık problemi depresyondur. Depresyonun en büyük nedenleri arasında stres yer alır. Stres, günümüz modern toplumunda en çok ortaya çıkan sorundur. Hayattaki yeriniz, işiniz, dış görünüşünüz, kilonuz, güzellik algıları ve sosyal medya gibi birçok konu stresin artmasına neden olabilir. Ancak gerçekte olan nasıl göründüğünüz değil, nasıl hissettiğinizdir. Wellness, sağlıklı bir yaşama ulaşmanızı sağlamak için gerekli kararlı doğru ve kararlı bir şekilde almanız için iyi bir yoldur. Wellness araç ve yöntemleri için kendinize öncelikle şu soruları sorabilirsiniz:

Bütüncül mü?

Bu yaklaşım hem sağlık hem de refah açısından önemlidir. Yapacağınız iş veya olgunun farklı boyutlarını düşünüp birbiriyle etkileşiminin mümkün olup olmadığına bakmalısınız.

Dengeli mi?
Hayatınızına herhangi bir alanını veya boyutunu reddediyor mu? Yoksa bir ahenk ve denge mi getiriyor?

Öz sorumluluk barındırıyor mu?

Sorumluluk tamamen sizde mi ve iradeniz öncünüz mü? Yaptıklarınızın farkındalığınızı beslemesine dikkat etmelisiniz.

Pozitif mi?
Yapacaklarınızda güçlü bir amaç duygusu var mı? Bilinçli ve size poziti bir şeyler katacak mı?

Wellness’ın Farklı Boyutları

Wellness Nedir, Ne İşe Yarar Wellness’ın Farklı Boyutları (3)_1280x851

İyi bir yaşam için kendinizi tanımanız ve güvenmeniz oldukça önemlidir.

Yaşam tarzını belirleyen ana konular ve alanlar, Wellnes’ın boyutların oluşturmaktadır. Bu boyutlardaki konseptleri hayatınıza uygulayarak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz. Her gün yaptığınız basit seçimlerde dahi bu noktalara dikkat etmeniz, hayat kalitenizde birçok şeyin değişmesine neden olacaktır.

·         Duygusal wellness: Duyguları anlamak, kendine önem vermek, stresle baş etmek önemlidir. Tüm bunlar için tatmin edici ilişkiler kurmayı amaçlar.

·         Çevresel wellness: Doğaya ve diğer insanlara saygılı bir yaşam tarzını benimsemelisiniz. Doğa ile uyumlu olmak, onu korumak ve rehafı destekleyen ortamlarda bulunmayı amaçlar.

·         Finansal wellness: Mevcut finansal durumu tam olarak idrak etmek ilk adımdır. Bu sayede gelecekteki durum için iyi seçenekleri düşünmeyi ve buna göre giderleri başarılı bir şekilde yönetmeyi amaçlar.

·         Entelektüel (Düşünsel ve yaratıcı) wellness: Yaratıcı yetenekleri keşfetmek ve bunları geliştirmeye çalışmak ana amaçtır. Yeni fikirlere açık aolmak ve aktivitelere katılmak önemlidir.

·         Mesleki wellness: Mesleki girişimler ve adımlardan duyulan memnuniyetle çalışmaktan haz almayı amaçlar. Kişisel olarak tatmin edici kararlar alarak kariyerinizi yönetebilirsiniz.

·         Fiziksel wellness: Fiziksel aktiviteler yapmayı, sağlıklı beslenmeyi, düzenli uykuyu ve kontrolü amaçlar.

·         Sosyal wellness: Sosyal hayatta bağlantılar kurmayı, cesaretlendirici ilişkileri ve romantik partnerlerle yakın ilişkileri destekler.

·         Ruhsal wellness: Hayatta amaç ve anlam duygusunu geliştirmek önemlidir. Bu sayede günlük hayatta ortaya çıkan sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Bunun için hangi kaynaklardan faydalanacağınız ve kendinize olan güveniniz önemlidir.

Editör: Saliha Kara