Kur’an’da “Orada onlara, içlerindeki içeceğe zencefil katılmış dolu dolu kadehler sunulur.”(İnsan / 17. Ayet) şeklinde geçen ayetle bu bitkini birçok faydası var.

 Zencefil, geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan bir bitki. Ayrıca zencefil püresi, bu bitkinin sağlık yararlarını çeşitli şekillerde sunmanın lezzetli ve pratik bir yolu. Taze zencefilin ezilmesiyle elde edilen zencefil püresi, birçok sağlık yararı sunar. İşte faydaları!

İLTİHABI KURUTUR

Zencefil, gingerol adı verilen aktif bileşeni sayesinde güçlü anti-inflamatuar ve antioksidanlara sahip. Bu özellikler, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya ve serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olacaktır.

KABIZLIĞA SON

Zencefil püresi, sindirim sistemini destekleyerek mide bulantısını ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur. Mide kaslarını gevşetir ve sindirimi hızlandırarak gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını hafifletebilir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Zencefil püresinin düzenli kullanımla bağışıklığa büyük faydası var. İçinde ki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.

AĞRI KESİCİ

Zencefilin anti-inflamatuar özellikleri var. Bu özellikler de kas ve eklem ağrılarını hafifletmede etkili. Egzersiz sonrası oluşan kas ağrılarını azaltabilir ve artrit gibi kronik inflamatuar durumlarda rahatlama sağlayabilir.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER

Zencefilin bir diğer faydası ise kan şekerini düzenleme özelliği;Düzenli olarak tüketildiğinde, insülin duyarlılığını artırarak kan şekerinin kontrol altında tutulmasına katkı sağlar. Bu da özellikle diyabet hastaları için faydalıdır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Zencefil, kalp sağlığına fayda sağlayan bileşenler içerir. Kan basıncını düşürür, kan dolaşımını iyileştirir, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Böylece, kalp hastalıkları riskini azaltma özelliğine sahiptir.

Şifa diye içtiğiniz bitki çayı zehir olmasın! Uzmanlar o bitki çayı için uyarıyor Şifa diye içtiğiniz bitki çayı zehir olmasın! Uzmanlar o bitki çayı için uyarıyor

ZENCEFİL PÜRESİ NASIL KULLANILIR

Bir çay kaşığı zencefil püresini sıcak suya ekleyerek lezzetli bir zencefil çayı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca,Soslar ve Marinadlar: Zencefil püresini soslar ve marinadlarda kullanarak yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.

Editör: Yasemin Dülgeroglu