SAĞLIK

Vücudunuz sizi uyarıyor! Kalp krizi kapıda olabilir

Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybediyor. Vücudumuz hastalığın oluşum sürecinde bize sinyaller veriyor.

Abone Ol

Hastalıktan korunmanın en etkili yolu yakalanmadan önceki korunma yolları. Vücudumuz bir ay öncesinden kalp krizine dair belirtiler göstererek bizi uyarıyor. Peki, kalp krizi belirtileri neler? Vücudumuz kalp krizine karşı ne gibi belirtiler gösterir? İşte cevabı...

YORGUNLUK: Son 1 ay veya daha erken dönemde, açıklanamayan sürekli yorgunluk durumu yaklaşmakta olan kalp krizine işaret ediyor olabilir.

KARIN AĞRISI: Karın ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik hissi veya göğüs orta bölgede ekşime-yanma hissi kalp krizi öncesinde ve anında görülebilir. Kalp krizi öncesi karın ağrısı episodik bir yapıya sahiptir yani kısa süre için hafifler ama sonrasında tekrar başlar. Özellikle kalp krizinden birkaç gün önce mide ekşimesi ve göğüste yanma ile kendini gösterebilir.

UYKUSUZLUK: Bu durum kalp krizi veya felç riski uyarıcılarından biri. Tabiki uykusuzluğun başka sebepleri de olabilir. Kalp krizinin habercisi olan uykusuzluk, uykuyu dalmada güçlük, uykuyu sürdürmede zorluk ve sabahın erken saatlerinde yorgun uyanma şeklinde seyreder.

 NEFES DARLIĞI: Nefes darlığı, derin nefes almakta hissedilen güçlü zorluk hissidir. Kalp krizi geçirmeden önceki 2-3 günlük dönemde özellikle önemlidir.

SAÇ DÖKÜLMESİ: Saç kaybı, kalp rahatsızlığı olanlarda sıkça ortaya çıkan bir durum.Bu durum, stres altındaki vücudun kortizol hormon seviyesi yükseltmesi ile de ilişkilidir. Tabiî ki başka sebeplerden de olabilir.

DÜZENSİZ KALP ATIŞI: Genellikle 1-2 dakika süren bu durum kalp krizinden aylar önce başlayabilir. kalp krizi esnasında özellikle rengin solması, baş dönmesi ve aşırı yorgunluk hissi ile beraber seyrediyorsa ciddi bir durum söz konusu demektir. Bu yüzden hemen hastaneye başvurmak gerekir.

AŞIRI TERLEME: Alışılmadık aşırı terlemede kalp krizinin uyarıcılarından biridir. Günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Kadınların menopoz dönemiyle karıştırılmamalıdır.

GÖĞÜS VE KOL AĞRISI: Yaklaşmakta olan kalp krizinin en önemli erken belirtisi olarak tanımlayabiliriz. Göğüs ağrısı bir veya iki kolda, alt çene, boyun, omuzlarda veya karına kadar yayılan ağrı ile seyreder.

Ancak sağlık söz konusu olduğundan her belirtiyi kalp krizi olarak nitelendirmemeli fakat bu belirtilerden çoğunun olması durumunda mutlaka uzmana başvurulmalıdır.