Erzincan Belediyesi tarafından yapılan ve daha önce TEDAŞ kavşağına yapılması planlanan Bakır sürahi ve bardak, vatandaşların isteği üzerine dörtyol mevkiine konuldu. Erzincan Belediyesi tarafından yapılan ankette vatandaşların büyük çoğunluğu bu eserin Dörtyol mevkiine daha çok yakışacağı görüşünü savundu. Erzincan Belediyesi vatandaşların isteği üzerine eseri dörtyola inşa ederek kente görsel zenginlik kattı.
Erzincan Belediyesi'nin kentin simgesi olarak yaptığı ve Erzincan’ın en büyük Bakır Sürahi ve Maşrapası Dörtyol meydanına yerleştirildi. 7'den 70'e herkesin ilgi odağı haline gelmesi hedeflenen Bakır Sürahi ve Maşrapası sadece Erzincan’daki vatandaşların değil, gerek yurt içi ve gerekse yurt dışından gelenlerin de hatıra fotoğrafı çektirecekleri bir adres olacağı belirtildi.
Erzincan Belediyesi tarafından uzun süredir çalışmaları sürdürülen ve Erzincan’ın simgesi olan Bakır Sürahi ve Maşrapası, Erzincan Merkez Dörtyol’ a yerleştirildi.
Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Yaklaşık 4 aydır bu figürü çıkarmak için çalışmalarımızı yaptık. Tamamlandıktan sonra Erzincanlı hemşerilerimize bu figürün nereye konulması üzerine anket çalışması yaptık anketten çıkan sonuca göre Erzincan’ımızın merkezi olan Dörtyol Meydanı seçildi bizlerde vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda yerleştirme işlemini tamamladık Erzincan’ımıza hayırlım olsun. Erzincan Belediyesi olarak bu tür çalışmalarımız devam edecek emeği geçenlere teşekkür ederim dedi.
ERZİNCAN’DA BAKIRIN TARİHİ
Yurt içinde ve Yurt Dışında Erzincan deyince akla il gelen Bakır oluyor. Bakırcılığın tarihi Erzincan ilinde çok eskidir. Urartu medeniyetleri eserlerini Altıntepe kazılarından anlaşıldığına göre, Urartu döneminde Erzincan bakır işletmeciliği üretimleri Atina pazarlarında aranan mal olarak değer kazanmıştır.
Erzincan’da Bakır levha işlemesinin yanı sıra Erzincan ve yöresinde çok çeşitli türde araç-gereç, mutfak eşyası ya da hamam takımları yapımında kullanılmaktaydı. Erzincan'dan ülke dışına satılan bakır eşya büyük miktarlara ulaşmaktaydı. Uluslararası fuarlarda sergilenen Erzincan yöresi bakır eşyaları büyük ün kazanmıştır.
ERZİNCAN BAKIRI YENİDEN CANLANDIRILACAK
Günümüzde ise, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından üretilen mamuller genellikle iç piyasada pazarlanmaktadır. Sektör talep azalması nedeniyle önemli ölçüde zarara uğramış, birçok işyeri kapanmıştır. Bakırcılığın, Erzincan'da eski bir geçmişi vardır. Dövme bakırcılık çok yaygındı. Tepsiler, kazanlar, kaplar, ibrikler, leğenler yapılırdı. Alüminyum ve plastik eşyanın yaygınlaşmasıyla dövme bakırcılık önemini yitirmiş, yerini bakır el işlemeciliğine bırakmıştır. Günümüzde yapılan semaver, tepsi, biblo, tabak, kaşık, şekerlik, sigaralık, kupa, vazo gibi ürünler daha çok süs eşyası niteliğindedir. Bakırcı ustalarına gelen bakır levhalar türlü gereçlerin yardımıyla tepsi, tabak, vazo vb. biçime sokulur. Dövme, çekme, dökme yöntemleriyle biçimlendirilen bakır eşya yine türlü yöntemlerle işlenir. Bakır süs eşyaları, nikel kaplanmakta veya boyanarak süslenmekte, el işçiliği ile işlenerek yurt içi ve yurt dışına pazarlanmaktadır.
Bu işten gelir sağlayanlar kendi sanatlarına kendileri değer vermeyerek başkalarının değer vermesini beklediler. Bugün bu bilince varan birkaç bakır işletmecisinin sabır ve üstün gayretleriyle Erzincan’da bakır işlemeciliği halen yapılmaktadır.