Kağızman'da Kamyon Kazası: Gıda Yüklü Araç Devrildi! Kağızman'da Kamyon Kazası: Gıda Yüklü Araç Devrildi!

Van Denizi Havzası'nda yaşayan safkan bir kedi türü olan van kedisinin En önemli özelliği genetik bir bozukluk sonucu oluşan iki farklı göz rengidir. Bu kedi türünün bazılarında her iki gözü mavi veya her iki gözü de kehribar olan da var, tek gözü mavi diğeri kehribar olanda var. içeriğimizde bu tür hakkındaki bu farkların nedenine değineceğiz.

Çağlar boyunca, insanların dikkatini üzerine toplamış kedilerden bugün, ipeksi beyaz kürkü, değişik gözleri, mükemmel avcılığı ve suda oynamayı sevmesiyle en fazla ilgi görenlerden biri de van kedisi’dir.

Van kedisini çekici kılan özelliklerden en önemlisi gözlerinin rengidir. Göz renklerine göre Van kedileri üç gruba ayrılabilir.

a-Her iki gözü mavi,
b-Her iki gözü kehribar (Sarı renk ve tonları)
c-Tek-göz (Diskromatopsi bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olanlar) diye gruplandırılır.

Van kedisindeki mavi göz rengi, daima turkuaz mavisi özelliği göstermesine rağmen, kehribar gözdeki renk tonu oldukça farklılık gösterir. Bu tonları, kehribar, açık kehribar, sarı ve çağla yeşilidir. Çok ender olarak da kehribar göz rengi yerine kahverengi olabilmektedir. Mavi gözlü kedilerde, mavi gözlü kısa, kadife kürklü ve mavi gözlü-uzun ipek kürklü kediler diye ayrılır. Van kedilerinde, yeni doğan yavruların gözleri grimsi renktedir. Yavru kedinin doğumundan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlar ve 40 gün sonra da göz renkleri netleşir.
Van kedisi gibi değişik göz rengine sahip köpeklerin evcil güvercinlerin ve insanlarında bulunduğu ve bu özelliğin genetik bir defekt sendrom olduğu bilinmektedir.

Gözlerindeki renk farkının nedeni?

Farklı göz renklenmesi, epistatik (baskın) beyaz gen (başka herhangi bir renk genini maskeleyen ve kediyi tamamen beyaza çeviren) veya beyaz lekelenme geninin (çift renkli ve smokin kedilerden sorumlu gen) melanin (pigment) granüllerinin gelişim sırasında bir göze ulaşmasını önler, bir mavi gözü ve bir yeşil, sarı veya kahverengi gözü olan bir kediyle sonuçlanır. Durum nadiren tamamen beyaz veya beyaz lekelenme olmayan kedilerde de görülür.
 

Kaynak; http://vankedisi.yyu.edu.tr/ - https://tr.wikipedia.org/

Editör: Merve Kiraz