SAĞLIK

Üzümün kendisi kadar yağının da şifalı olduğunu biliyor muydunuz?

Lezzeti ve faydaları ile bilinen üzüm meyvesinin çekirdeklerlerinden elde edilen yağ da bir o kadar faydalı.

Abone Ol

Üzüm tüm dünyada tüketilen lezzetli meyvelerden biri. Bu meyvenin çekirdekleride kendisi kadar faydalı. Üzüm çekirdeğinin yağı kolesterole ve aknelere de iyi geliyor. Bu yağ, genellikle kimyasal olarak ekstre edilir. Rengi ve lezzeti ile bilinen üzüm yağı içinde bol miktarda doymamış yağ içerir.

NASIL SAKLANIR

Üzüm çekirdeği yağı da diğer yağlar gibi serin, karanlık, kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu yağ buzdolabında muhafaza edilirse donabilir. Kızartma ve pişirme için oldukça elverişli olan yağ ayrıca terbiye ve soslarda kullanımı da uygundur.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞININ FAYDALARI

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Astıma iyi gelir

Alerji ve akne gibi durumlarda faydalıdır

Hücre zarı hasarlarını önlemeye yardımcı olur

Romatoid artrit ağrılarına iyi gelir

Yaraların iyileşmesine yardımcı olur

Nemlendirici özelliği vardır

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞININ YAN ETKİLERİ

Baş dönmesi

Bulantı

Kaşıntı

Kafa derisinde pul pul dökme

Bu yan etkiler şiddetli olursa uzmana başvurulmalıdır. Ayrıca üzüme alerjisi olanlar kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI NASIL TÜKETİLİR

Cilt için tüketilirken: Gözaltı morlukları için yatmadan önce gözaltlarına birer damla uygulanabilir. Güneş yanığı olan bölgelere nemlendirme ve koruma amaçlı sürülebilir.

Günlük tüketimde üzüm çekirdeği yağı: Her gün sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı soğuk sıkım üzüm çekirdeği yağı tüketilebilir. Tadı yoğun olduğu için, yarım bardak su içerisine ekleyerek tüketilmesi de faydalı olur.

Yemeklerde kullanımı: Isıl, işlem görmeden salatalarda, makarna, sebze yemeklerinde üzerine dökülerek kullanılabilir. Ancak burada ölçüye dikkat edilmeli en fazla bir yemek kaşığı kullanılmalıdır.